Israelul, în "război total" cu ONU. Vizele oficialilor, refuzate: "Este timpul să le dăm o lecție"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.10.2023 - 13:16
Israelul, în "război total" cu ONU. Vizele oficialilor, refuzate: "Este timpul să le dăm o lecție" - Foto: Profimedia images

Israelul va bloca vizele pentru oficialii ONU în urma comentariilor făcute de secretarul general António Guterres despre criza din Orientul Mijlociu, a declarat miercuri ambasadorul Israelului la ONU.

SHARE

Printre comentariile sale de marți în fața Consiliului de Securitate, Guterres a declarat că atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului "nu au avut loc într-un vid".

Israelul, în război cu ONU. Vizele oficialilor, refuzate: "Este timpul să le dăm o lecție"

"Ca urmare a acestui fapt, vom refuza vizele reprezentanților ONU", a declarat miercuri ambasadorul Gilad Erdan la Radioul Armatei israeliene.

Israelul a respins deja o cerere de viză a subsecretarului general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, Martin Griffiths, a precizat el.

"Este timpul să le dăm o lecție", a adăugat Erdan.

De la ce s-a aprins "focul" între Israel și ONU

Guterres a declarat că atacul Hamas asupra sudului Israelului a avut loc pe fondul anilor de "ocupație sufocantă" suferită de palestinieni din partea forțelor israeliene. Aceștia "și-au văzut pământul devorat în mod constant de colonii și chinuit de violență", a adăugat el.

Hamas a atacat părți din sudul Israelului la începutul acestei luni, ucigând cel puțin 1.400 de persoane și răpind alte peste 200, potrivit autorităților israeliene. Acesta a reprezentat cel mai sângeros atac al militanților din istoria de 75 de ani a Israelului și a reprezentat un eșec uluitor al serviciilor de informații din partea autorităților israeliene.

Citește și: Teroriștii Hamas, Hezbollah și ai Jihadului Islamic își întăresc coordonarea împotriva Israelului

De atunci, loviturile israeliene au ucis peste 5.000 de persoane în Gaza, inclusiv 2.055 de copii, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Bombardamentele feroce ale Israelului și blocajul total asupra enclavei palestiniene au distrus cartiere întregi, au epuizat sistemul de sănătate și au pus în pericol viețile civililor care se confruntă cu deshidratare severă și foamete. "Pedeapsa colectivă" aplicată de Israel civililor din Gaza reprezintă o crimă de război, a transmis Amnesty International.

Citește și: EXCLUSIV Româncă stabilită în Israel: ”Puteam să fugim dar însemna că Hamas câștiga lupta”

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe a declarat că criticile Israelului la adresa lui Guterres sunt "nejustificate" și reprezintă "lipsa de respect și de conformitate practicată de statul ocupant împotriva Națiunilor Unite".

Griffiths, coordonatorul ONU pentru ajutor de urgență, a fost fără echivoc în apelul său de a ajuta civilii palestinieni din Gaza.

"Reiterez apelul secretarului general pentru o încetare imediată a focului umanitar pentru a ușura suferința umană epică din #Gaza", a declarat el marți.

"Dacă vrem să prevenim o nouă coborâre în această catastrofă umanitară, dialogul trebuie să continue", a scris el pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te