Israelul cere ONU să condamne atacurile dinspre Gaza

DE Alex Darvari | 13.05.2021 - 18:23
Israelul cere ONU să condamne atacurile dinspre Gaza /Times of Israel

Israelul a cerut Consiliului de Securitate şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, „să condamne fără echivoc atacurile la întâmplare" venite dinspre Gaza.

SHARE

„Fac apel la comunitatea internaţională să condamne fără echivoc atacurile la întâmplare ale grupărilor teroriste din Fâşia Gaza asupra civililor şi centrelor cu populaţie israeliene şi să susţină dreptul fundamental al Israelului la apărare legitimă", a precizat în scrisoarea sa ambasadorul Israelului în SUA şi la ONU, Gilad Erdan, potrivit Agerpres.

Citește și: Peste 103.000 de persoane, vaccinate în ultimele 24 de ore

"Statul Israel nu este interesant de o escaladare. Totuşi, Israelul are dreptul şi datoria să îşi apere poporul şi suveranitatea şi va continua să facă asta cu forţă", a adăugat el, dând asigurări în legătură cu situri religioase de la Ierusalim că "statu-quo-ul nu s-a schimbat şi nu se va schimba".

Miercuri, ambasadorul palestinian la ONU Riyad Mansour a precizat într-o scrisoare către Organizaţie că întreaga "comunitatea internaţională, în special Consiliul de Securitate, trebuie să acţioneze fără întârziere pentru a cere ca Israelul să îşi înceteze atacurile împotriva populaţiei civile palestiniene".

El a cerut de asemenea ca Israelul să îşi oprească "planurile de deplasare forţată şi de epurare etnică a palestinienilor din oraşul" Ierusalim, unul din vectorii aflaţi la originea noului conflict.

Citește și: Achitaţi la Tribunal, condamnaţi la ani grei de închisoare la Curtea de Apel

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, a treia de luni, este prevăzută pentru vineri, potrivit unor diplomaţi.

Ea va fi publică, spre deosebire de primele două, care s-au desfăşurat cu uşile închise, şi ar urma să se ţină cu participarea reprezentanţilor israelian şi palestinian.

Noua sesiune, care se va desfăşura sub formă de videoconferinţă, a fost cerută de Tunisia, Norvegia şi China, ţări cărora li s-au alăturat, potrivit unor diplomaţi, şapte state membre ale Consiliului: Irlanda, Estonia, Franţa, Marea Britanie, Saint Vincent şi Grenadine, Niger şi Vietnam.

În cadrul primelor două sesiuni, SUA, izolate, au constrâns la tăcere Consiliul de Securitate, opunându-se adoptării de declaraţii care cer încetarea ciocnirilor, considerându-le "contraproductive"

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.