Israelul ar putea transfera Arabiei Saudite, fără „nicio obiecție”, insulele Tiran și Sanafir

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.07.2022 - 11:51
Israelul ar putea transfera Arabiei Saudite, fără „nicio obiecție”, insulele Tiran și Sanafir. / Foto: Google Maps

Israelul nu are ”nicio obiecţie” faţă de transferarea a două insuliţe de la Marea Roşie Arabiei Saudite - considerată o precondiţie a unei eventuale normalizări a relaţiilor între cele două ţări -, declară surse oficiale apropiate dosarului.

SHARE

Preşedintele american Joe Biden - care se află în primul său turneu oficial în Orientul Mijociu - s-a întâlnit miercuri şi joi cu lideri israelieni, la Ierusalim, şi efectuează vineri un zbor oficial fără precedent din Israel în Araba Saudită.

Israelul şi Arabia Saudită ar putea soluţiona - în cursul vizitei lui Joe Biden - problema retrocedării către Riad a insuliţelor Tiran şi Sanafir, deţinute în prezent de către Egiptului, care permit controlul accesului în portul israelian Eilat.

Citește și: VIDEO Un bloc din trei din București nu are, în prezent, apă caldă. Ar putea dura până în august

Egiptul a dat deja undă verde acestei retrocedări, însă aceasta este necesar ca ea să fie aprobată şi de către Israel, în virtutea Acordurilior de Pace din 1979 între Egipt şi Israel.

Oficiali israelieni de rang înalt apropaţi dosarului au declarat AFP, în noaptea de joi spre vineri, că Israelul ”nu are nicio obiecţie” faţă de retrocedarea acestor două insuliţe, relatează News.ro.

Israelul a anunţat marţi că speră la ”începutul” unei normalizări a relaţiilor cu Arabia Saudită, cu ocazia vizitei în acest weekend a preşeidntelui Statelor Unite în această monarhie arabă petrolieră de la Golful Persic, o putere regională.

Citește și: Olimpiada Internaţională de Matematică: Elevii români, pe locul 1 în Europa și pe 5 în lume

”Faptul că preşedintele Biden zboară direct în Arabia Saudită rezumă dinamica ultimelor luni. Există o relaţie delicată, fragilă, nouă în mai multe privinţe. Sperăm (...) să fie primii paşi, începutul unui proces de normalizare” a relaţilor israeliano-saudite, declara marţi presa un oficial israelian de rang înalt care a cerut protecţia anonimatului.

Israelul - care a semnat tratate de pace cu Egiptul în 1979 şi cu Iordania în 1994 - şi-a normalizat relaţiile, în 2020, cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrainul, în cadrul ”Acordurilor Abraham”, speră să adauge Arabia Saudită pe această listă.

În contextul unei unde verzi israeliene a retrocedării insuliţelor Tiran şi Sanafir, Arabia Saudită ar putea să permită avioanelor israeliene să-i survoleze spaţiul aerian - eventual zboruri charter între cele două ţări, în vederea unei faclitări a unui acces la pelerinajul la Mecca al musulmanilor din Israel, potrivit unor ofciali de rang înalt, care nu confirmă, însă, aceste măsuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te