Israelul a atacat vineri dimineața Fâşia Gaza şi Libanul. Netanyahu: „Vor plăti scump”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.04.2023 - 08:13
Israelul a atacat vineri dimineața Fâşia Gaza şi Libanul - Foto: Twitter/ WorldTimesWT

Israelul a atacat vineri înainte de zori Fâşia Gaza şi Libanul, spunând că vizează ţinte ale mişcării Hamas, după tirul a zeci de rachete împotriva Israelului cu o zi înainte din cele două teritorii.

SHARE

Loviturile erau în curs de desfăşurare în jurul orei locale 04.30 (01.30 GMT) atât în sudul Libanului, cât şi în Fâşia Gaza, potrivit unui comunicat militar.

Israelul a atacat vineri dimineața Fâşia Gaza şi Libanul. Netanyahu: „Vor plăti scump”

Acesta este cel mai recent episod dintr-o creştere bruscă a tensiunii în Orientul Mijlociu începând de miercuri, după o relativă acalmie a conflictului israeliano-palestinian observată de la începutul Ramadanului pe 23 martie.

Au fost auzite explozii puternice în regiunea Tir din sudul Libanului. Un locuitor al taberei de refugiaţi palestinieni Rachidiye, de lângă Tir, Abu Ahmad, a declarat pentru AFP că "cel puţin două obuze au căzut în apropierea taberei". Un corespondent al AFP în această regiune a făcut cunoscut că un obuz a căzut pe acoperişul unei case dintr-o plantaţie din apropierea taberei, provocând pagube materiale.

Citește și: Presa ucraineană: Sentimentele pro-ruse sunt propagate prin politicieni români finanțați de Moscova

În Fâşia Gaza, raidurile aeriene israeliene au început înainte de miezul nopţii.

Joi, prima zi de Pesach (Paştele ebraic), aproximativ 30 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel, rănind o persoană şi provocând pagube materiale, într-o escaladare pe frontul israeliano-libanez fără precedent din 2006.

Aceste tiruri a avut loc la o zi după intervenţia violentă a poliţiei israeliene, în plin Ramadan, în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea loc cel mai sfânt al islamului, pentru a disloca palestinienii care se baricadaseră acolo.

Citește și: Traficul de droguri în școlile românești distruge vieți: "Mulți tineri ajung la spital încătușați"

Armata israeliană a spus că este sigură că atacurile cu rachete nerevendicate din Liban au fost "palestiniene" şi, probabil, opera mişcărilor Hamas sau Jihadul Islamic.

"Riposta noastră îi va face să plătească un preţ mare" pe duşmanii Israelului, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la finalul unei reuniuni a cabinetului de securitate.

„Apărarea israeliană este pregătită să facă faţă oricărei ameninţări”

"Apărarea israeliană este pregătită să facă faţă oricărei ameninţări, pe orice front", a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

În Fâşia Gaza, armata a efectuat în timpul nopţii mai multe raiduri aeriene, vizând tuneluri, o mitralieră grea şi ateliere de fabricare a armelor aparţinând Hamas, mişcare islamistă aflată la putere în acest microteritoriu din 2007, potrivit comunicatelor militare.

Ca răspuns, mai multe rachete au fost lansate dinspre Fâşia Gaza, aparent interceptate de apărarea aeriană israeliană.

Armata israeliană afirmă că "nu va permite organizaţiei teroriste Hamas să opereze din Liban şi ţine statul libanez responsabil pentru orice tir îndreptat (spre Israel) de pe teritoriul său".

Nicio victimă nu a fost raportată imediat de nicio parte în urma ciocnirilor din cursul nopţii, mai scrie AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te