Iranul se pregătește de un atac al Israelului. Un război total ar fi devastator pentru Teheran

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.10.2024 - 09:38
Iranul se pregătește de un atac al Israelului. Un război total ar fi devastator pentru Teheran - Foto: Profimedia images
Iranul se pregătește de un atac al Israelului. Un război total ar fi devastator pentru Teheran - Foto: Profimedia images

Iranul se pregătește un atac al Israelului. Conducerea iraniană a ordonat trupelor să fie pregătite de război cu Israelul, având în vedere tensiunile crescânde și posibilele represalii israeliene.

SHARE

Potrivit publicației The New York Times, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a solicitat pregătirea mai multor planuri de apărare și reacție, pentru a răspunde în eventualitatea unor atacuri care ar cauza pagube majore sau victime pe teritoriul iranian.

Iranul se pregătește de un atac al Israelului. Un război total ar fi devastator pentru Teheran

Reprezentanți ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) au declarat că Iranul va răspunde în mod cert atacurilor asupra obiectivelor strategice, cum ar fi instalațiile petroliere sau nucleare, având capacitatea de a lansa până la 1.000 de rachete balistice ori de a perturba aprovizionarea regională cu energie.

De asemenea, Teheranul ar putea să nu răspundă dacă atacurile israeliene se limitează doar la câteva instalații militare și depozite de arme.

Iranul se teme de un război total cu Israelul

Nasser Imani, un analist politic apropiat guvernului, a declarat într-un interviu acordat NYT că Iranul nu urmărește un război major cu Israelul, deoarece „nu există niciun beneficiu în explozia regiunii”.

Citește și: VIDEO Bombardamente crâncene israeliene în bastionul Hezbollah din Liban. Se intensifică războiul

De asemenea, acesta a adăugat că, în prezent, Iranul nu percepe un război cu Israelul ca pe o amenințare la adresa existenței sale, dar consideră că un conflict prelungit ar fi distructiv și ar putea perturba planurile noului guvern privind negocierile cu Occidentul pentru ridicarea sancțiunilor americane dure și îmbunătățirea situației economice a țării.

Doi membri ai IRGC au declarat că generalii seniori care au comandat anterior batalioane în Irak și Siria și care acum luptă împotriva militanților Statului Islamic au fost desfășurați în toate provinciile de frontieră. Există temeri că grupurile etnice separatiste înarmate și militanții precum ISIS ar putea lansa atacuri și incita la tulburări dacă Iranul intră în război.

Citește și: Israelul nu „iartă” Iranul. Pregătește un atac major să răstoarne regimul de la Teheran

Israelul a pregătit momentul atacului asura Iranului

Anterior a devenit cunoscut faptul că, din cauza scurgerii de date de informații din Statele Unite ale Americii cu o presupusă evaluare a planurilor IDF, Israelul a decis să amâne răzbunarea împotriva Iranului pentru un atac cu rachete la scară largă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul apărării Yoav Galant au convenit asupra momentului și metodei de a lovi Iranul. Ei așteaptă aprobarea acestui plan din partea guvernului statului evreu, potrivit Glavcom.ua.

Reamintim, în seara de 1 octombrie, trupele iraniene au lansat cel puțin 200 de rachete balistice în direcția Israelului. SUA au anunțat imediat că vor coordona cu Israelul un răspuns la acest atac cu rachete. Șeful Departamentului de Stat al SUA a subliniat că atacul Iranului asupra Israelului este „absolut inacceptabil”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te