Iranul a învățat de la ruși: cere garanții de la SUA pentru relansarea acordului nuclear din 2015

DE Adina Mutăr | 05.02.2022 - 18:54
Iranul cere garanții de la SUA pentru relansarea acordului nuclear din 2015/foto: nbcnews

Ministrul iranian de Externe a declarat sâmbătă că un prim pas al SUA de a restabili scutirile de sancțiuni asupra Teheranului nu este suficient și că Washingtonul ar trebui să ofere garanții pentru relansarea acordului nuclear din 2015.

SHARE

„Ridicarea unor sancțiuni se poate traduce ca o dovadă de bunăcredință”, a declarat Hossein Amirabdollahian.

„Însă cerem garanții în sfera politică, juridică și economică. S-a ajuns deja la anumite acorduri", a adăugat el.

Un deputat iranian a declarat în urmă cu câteva zile că eliberarea activelor înghețate ale Iranului în străinătate a primit „semnal verde” de la puterile occidentale și că acestea vor ajunge în țară printr-un canal chinez.

Citește și

DPA: Klaus Iohannis enumerat printre posibilii succesori ai lui Jens Stoltenberg la şefia NATO

Agenția Bloomberg a anunțat din greșeală că Rusia a invadat Ucraina. Scuze de urgență

 

Ali Alizadeh, secretarul Comisiei pentru securitate națională și politică externă a Parlamentului iranian, a declarat, într-un interviupentru Agenția Shafaqna, că fondurile înghețate sunt în drum spre Iran printr-un canal chinez, în loc de canalul european INSTEX.

Instrumentul de sprijinire a schimburilor comerciale (INSTEX) este un mecanism comercial între Iran și Europa lansat în ianuarie 2019 pentru a ocoli sancțiunile SUA și a continua comerțul.

Legislatorul a spus că țările care au înghețat fondurile Iranului în valoare de miliarde de dolari s-au arătat gata să le returneze, dar așteaptă să vadă rezultatul discuțiilor privind acordul nuclear în curs de desfășurare la Viena.

El a subliniat că puterile occidentale și-au dat acceptul, dar nu doresc mediatizarea acestei decizii. 

„Undă verde” a Occidentului pentru vânzarea de petrol

Unda verde a Occidentului, a mai spus Alizadeh, va permite, de asemenea, vânzarea fără probleme a petrolului iranian și transferul banilor către Iran, ceea ce a spus el poate motiva părțile de la Viena să încheie negocierile.

Iranul are blocate între 100 și 120 de miliarde de dolari în țări străine, inclusiv în Coreea de Sud, Irak, Japonia, Canada, printre altele.

Fondurile au fost înghețate la scurt timp după ce fostul președinte american Donald Trump și-a retras țara din acordul nuclear din 2015 și a reimpus sancțiuni dure Teheranului.

La începutul acestei săptămâni, Seul a plătit cotizațiile ONU de 18 milioane de dolari ale Iranului din fondurile înghețate din Coreea de Sud, o mișcare care a fost aprobată de Departamentul de Trezorerie al SUA. 

Șeful Securității Iranului, Ali Șamkhani, a declarat sâmbătă că Iranul are dreptul de a continua cercetarea și dezvoltarea nucleară, iar acest lucru nu poate fi stopat de niciun acord.

„Dreptul legal al Iranului de a continua cercetarea și dezvoltarea și de a-și menține capabilitățile și realizările nucleare pașnice, alături de securitatea sa, nu poate fi înfrânat de niciun acord”, a declarat Șamkhani, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te