Iohannis: Lupta pentru combaterea corupției ne aduce mai aproape de Schengen și de aderarea la OCDE

DE Daniel Toșa | 27.09.2022 - 12:26
Iohannis: Lupta pentru combaterea corupției ne aduce mai aproape de Schengen și de aderarea la OCDE - FOTO: Facebook/Administratia Prezidentiala

Președintele Klaus Iohannis a declarat la aniversarea de 20 de ani a DNA, că lupta împotriva corupției din toate sectoarele României este unul dintre obiectivele principale ale sale, iar acest lucru va duce la închiderea MCV și aderarea țării noastre la spațiul Schengen și OCDE.

SHARE

”Lupta împotriva corupţiei este sinonimă cu lupta pentru societatea mai bună pe care ne-o dorim. Ea nu trebuie să fie apanajul exclusiv al unei instituţii, ci un angajament comun al tuturor factorilor decizionali. În acest efort comun, acţiunea instituţiei dumneavoastră este una crucială pentru modernizarea statului şi pentru prevenirea şi înlăturarea conduitelor care riscă să îi încetinească sau chiar să îi blocheze dezvoltarea”, a spus preşedintele în discursul susţinut în cadrul evenimentului de bilanţ al DNA.

Șeful statului a afirmat că, de când s-a înființat și până astăzi, Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut progrese mari, ajungând un model la nivel european, furnizor de expertiză şi bune practici în lupta împotriva corupţiei.

”Cu fiecare pas realizat în combaterea corupţiei la toate nivelurile, suntem mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spaţiul Schengen şi la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”. Potrivit preşedintelui, ”o societate în care corupţia este sancţionată le dă cetăţenilor încredere în stat şi le transmite investitorilor şi partenerilor externi că există predictibilitate şi stabilitate”.

Citește și: Rușii mobilizați recent sună la Kiev și întreabă cum să facă să se predea Ucrainei

Klaus Iohannis recunoaște că activitatea Direcției Naționale Anticorupție a trecut prin mari provocări în ultimii ani, dar este important ca munca depusă să aibă efectul scontat pentru națiune.

"Restrângerea competenţelor DNA prin preluarea unor atribuţii de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, legislaţia lipsită de predictibilitate, absenţa unui dialog real în interiorul sistemului judiciar sau decizii ale instanţei constituţionale cu impact asupra dosarelor instrumentate sunt doar câteva aspecte care au influenţat activitatea şi rezultatele instituţiei”, a arătat şeful statului.

Citește și: Patriarhul Kirill îi încurajează pe ruși să meargă la război, iar dacă mor își vor „spăla păcatele”

Klaus Iohannis a menţionat că o coincidenţă face ca acest moment aniversar al DNA să aibă loc în perioada în care Parlamentul dezbate proiectele legilor justiţiei, propuse de Guvern în luna august, după un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultări publice, cu sistemul judiciar şi cu Comisia Europeană, potrivit News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te