Începe procesul lui Trump în Senatul SUA. Taberele pun la punct ultimele detalii

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.01.2020 - 16:28
Donald Trump Foto: Guliver/ Getty Images

Procesul ce ar putea duce la destituirea președintelui SUA, Donald Trump, începe astăzi în Senatul american. Șansele ca el să se finalizeze cu deposedarea lui Trump de mandat sunt însă foarte mici, deoarece republicanii au majoritatea în această cameră.

SHARE

Potrivit actului de acuzare adoptat de Camera Reprezentanților, Donald Trump s-ar face vinovat de „abuz de putere” pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, Hunter.

O a doua acuzație este de obstrucţionare a Congresului, rezultată din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal, prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

În debutul procesului, cei 100 de senatori, republicani și democrați, vor adopta chestiunile de natură tehnică.

ETAPELE IMPEACHMENTULUI

-procedura din Camera Reprezentanților a fost deja îndeplinită-

Va fi stabilit timpului alocat prezentărilor Acuzării - reprezentată de lideri democrați din Camera Reprezentanților - şi Apărării - din care fac parte avocații care-l apără pe Trump. Un alt detaliu ce va fi tranșat este durata întrebărilor adresate de către senatorii-juraţi.

Republicanii sunt majoritari în fața democraților, 53 la 47. O destituire a liderului de la Casa Albă este puţin probabilă, în condiţiile în care tabăra republicană face bloc comun în spatele său.

Intenția republicanilor este ca procesul să se termine în două săptămâni, astfel ca Donald Trump să fie absolvit de orice vină până pe 4 februarie, când va rosti în Congres tradiționalul discurs anual, ”Starea Uniunii”. Procesul lui Bill Clinton din 1999 a durat cinci săptămâni, iar cel al lui Andrew Johnson, din 1868, trei luni. 

Aceasta i-ar permite preşedintelui SUA să celebreze achitarea sa în discursul anual cu privire al Starea Uniunii, la 4 februarie, în Congres.

Democrații vor să convoace în Senat patru martori, printre care se numără şeful de cabinet al preşedintelui, Mick Mulvaney, şi fostul consilier pentru securitate naţională, John Bolton, lucru pe care Casa Albă l-a respins din start.

Ei vor ca Administrația Trump să prezinte documente-cheie în acest caz, lucru puțin probabil având în vedere că în Camera Reprezentanților s-au lovit de refuzul puterii executive.

Un vot în legătură cu prezentarea acestor documente se va da în Senat abia după încheierea fazei inițiale a procesului, după cum a precizat liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell.

De cealaltă parte, republicanii vor audierea fiului lui Joe Biden, Hunter, în legătură cu activităţile sale în cadrul societăţii ucrainene Burisma. Sau pe avertizorul de integritate al cărui raport în august a declanşat scandalul ce a dus la actualul proces. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te