Încă un membru al dinastiei Kennedy, hotărât să joace pe scena politică a SUA. „Blestemul” familiei

DE Adina Mutăr | 25.08.2020 - 17:23

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi (D-CA), și-a declarat susținerea pentru Joe Kennedy (D-MA) împotriva senatorului Ed Markey (D-MA) la alegerile primare, socotind campania împotriva acestuia drept „o calomnie la adresa dinastiei Kennedy”.

SHARE

„Unele atacuri asupra familiei Kennedy au fost nedrepte. Joe nu mi-a cerut să-l susțin, dar simt imperativ că asta trebuie să fac”, a declarat Pelosi pentru Washington Post.

Campania lui Markey l-a caracterizat pe Joe ca un exemplu „clasic” al dinastiei Kennedy care vrea să domine politica din Massachusetts socotind că este un „bun personal”.

Decizia lui Pelosi de a-l sprijini pe Kennedy a stârnit o criză în rândul progresiștilor, care au subliniat discrepanța dintre susținerea președintelui Camerei și faptul că partidul nu aprobă rivalitățile la adresa democraților deja desemnați.

După 2018, Comitetul de campanie al Congresului Democrat (DCCC) a început să întocmească o „listă neagră” cu membri ai partidului care vor să-i conteste pe „titulari”, o acțiune aprobată de Pelosi.

Joseph Patrick Kennedy III, născut la 4 octombrie 1980, este un avocat și politician american, reprezentant al SUA pentru cel de-al patrulea district al Congresului din Massachusetts din 2013.

Membru al dinastiei politice Kennedy, este fiul fostului reprezentant al SUA, Joseph P. Kennedy II., nepot al președintelui american John F. Kennedy, nepot al senatorului american și procuror general Robert F. Kennedy și al senatorului american Ted Kennedy și un strănepot al ambasadorului american în Regatul Unit, Joseph P. Kennedy Sr.

În septembrie 2019, Joe și-a anunțat candidatura la alegerile pentru Senat din septembrie 2020, provocându-l pe titularul Ed Markey.

Dacă pierde, el ar fi primul din clanul său dinastic căruia i se întâmplă așa ceva, Massachusetts fiind „tradițional” un fief politic al familiei.

Sondajele indicau o cursă strânsă, Markey fiind susținut de progresiști, până la sprijinul deschis manifestat de Nancy Pelosi pentru Joe Kennedy.

Dinastia Kennedy este foarte populară printre americani, dar întotdeauna a avut rivali care s-au unit împotriva ei.

Democrați fără abateri, membrii familiei și-au manifestat dorința de a intra pe scena politică a SUA încă de când au sosit din Irlanda.

Primii Kennedy care au locuit în Statele Unite au fost Patrick Kennedy (1823-1858) și Bridget Murphy (1824-1888), care au navigat din Irlanda spre Est Boston în 1849. Patrick a lucrat ca dogar. Patrick și Bridget au avut cinci copii. Cel mai mic, Patrick Joseph „P. J.” Kennedy, a intrat în afaceri și a servit în Legislativul statului Massachusetts din 1884, la 35 de ani de la sosirea familiei în SUA, până în 1895.

Fiul lui P.J., Joseph P. Kennedy Sr. și Rose Elizabeth Fitzgerald au avut nouă copii: Joseph Jr., John, Rose Marie, Kathleen, Eunice, Patricia, Robert, Jean și Edward (Ted).

John a fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite, în timp ce Robert a fost procuror general al SUA, ulterior, împreună cu Ted, senatori. Alți patru membri ai familiei au servit în Camera Reprezentanților și Senatului Statelor Unite, doi au fost ambasadori, unul guvernator, trei legislatori (unul dintre aceștia a trecut la Camera Reprezentanților) și un primar.

Fiecare Kennedy ales în funcții publice a servit ca democrat, în timp ce alți membri ai familiei au lucrat pentru Partidul Democrat sau au deținut posturi de cabinet în administrațiile democraților.

Fiica lui Joseph Sr. și a lui Rose, Eunice, a fondat Institutul Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană (o parte a Institutelor Naționale de Sănătate) și a fondat Olimpiada Specială.

Fiica lui Eunice, Maria Shriver, a fost Prima Doamnă a Californiei. Alți descendenți ai lui Joseph și Rose Kennedy au activat ca avocați, scriitori și activiști.

Cel puțin un membru al familiei Kennedy a servit în biroul electiv federal în fiecare an din 1947, când nepotul lui P. J. Kennedy, John F. Kennedy, a devenit membru al Congresului din Massachusetts.

Până în 2011, când strănepotul lui P. J. Kennedy, Patrick J. Kennedy, s-a retras ca membru al Congresului pentru Rhode Island, au trecut 64 de ani în care un membru al familiei sau mai mulți s-au aflat pe scena politică a SUA.

Însă, au avut multe piedici și multe accidente și morți mai mult sau mai puțin suspecte, ceea ce a generat povestea existenței unui „blestem” al familiei.

Chiar și Ted Kennedy a vorbit despre acest blestem, un amestec de complot criminal și destin fatidic, într-o declarație televizată despre incidentul Chappaquiddick din 1969, când abia a scăpat cu viață dintr-un accident aviatic.

Evenimentele care conduc spre superstiția că clanul Kennedy este urmărit de un blestem au început în 1941, când Rose Mary a fost supusă unei lobotomii considerată nepericuloasă, pentru a-i controla dispoziția violentă, convulsiile și dizabilitățile intelectuale. Operația a lăsat-o legumă pentru tot restul vieții.
Joseph Jr., marea speranță a tatălui, Joseph P. Kennedy Sr., pentru scena politică americană, a murit în 1944, când bombardierul pe care-l pilota a explodat în zbor.

Kathleen a murit într-un accident de avion în Franța, în 1948.

John și Robert au fost asasinați, în 1963, respectiv în 1968.

În 1964, Ted abia a scăpat cu viață când avionul în care se afla s-a prăbușit în apropiere de Southampton, Massachusetts, în timp ce era în campanie pentru realegere în Senat.

Asistentul său, Edward Moss, și pilotul au fost uciși în accident.Ted a petrecut luni întregi într-un spital recuperându-se după ce fusese rănit grav la spate, având un plămân perforat, coaste rupte și sângerare internă.

Din generațiile următoare, fiul lui Robert, David, a murit din cauza unei supradoze de droguri în 1984, iar alt fiu, Michael, a murit din cauza rănilor suferite într-un accident de schi în 1997.

Fiul președintelui JFK, John Jr., a murit într-un accident de avion împreună cu soția sa, Carolyn, și cumnata, Lauren, în largul coastei Martha's Vineyard în 1999.

Kara Kennedy, fiica lui Ted, a murit în urma unui atac de cord, în 2011, după ce învinsese cancerul la plămâni în 2002. Christopher Kennedy Lawford, fiul Patriciei, sora lui JFK, a murit tot în urma unui atac de cord în 2018, după ce se luptase ani de zile cu dependența de droguri.

Saoirse Kennedy Hill, nepoata lui Robert F. Kennedy, a murit din cauza unei supradoze în 2019, la 22 de ani, suferind de depresie încă din liceu.

În aprilie 2020, o altă nepoată a lui Robert, Maeve Kennedy McKean, fost oficial în Administrația Obama, și fiul ei în vârstă de opt ani, Gideon Joseph Kennedy McKean, au dispărut în Golful Chesapeake după ce s-au îmbarcat într-o canoe pentru a recupera o minge pierdută de copil.

Corpurile lui Maeve și Gideon au fost recuperate câteva săptămâni mai târziu.

„Viața familiei s-a desfășurat mereu între anunțurile unor victorii electorale și vestea despre moartea fulgerătoare a unui membru al clanului”, obișnuia să spună Maeve Kennedy McKean, până ce ea însăși și-a găsit sfârșitul neașteptat în apele Golfului Chesapeake.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te