Încă o tulpină nouă de coronavirus. De data aceasta din India

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.04.2021 - 16:49
Încă o tulpină nouă de coronavirus. De data aceasta din India. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

În Marea Britanie a fost detectată o nouă tulpină de virus originară din India, unde numărul zilnic de infecții a depășit 200.000. Ce se știe despre această nouă tulpină și cât de periculoasă este ea?

SHARE

Imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford, explică într-un interviu la RFI care pot fi caracteristicile acestei noi tulpini apărută foarte recent.

Ștefan Dascălu: Când ne referim la procesul mutației, ne referim la modificări care pot apărea în cadrul virusului. Această dublă mutație reprezintă practic două modificări prezente simultan într-o tulpină de virus.

Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina Spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție.

Totodată proteina Spike este ținta răspunsului nostru imun, în special în urma vaccinării. La momentul de față, toate vaccinurile aprobate țintesc spre această proteină Spike. Or răspunsul imunitar este direcționat împotriva unei proteine Spike de referință, cea practic conținută în vaccin.

Or dacă proteina Spike nu corespunde într-o măsură destul de mare cu proteina Spike a virusului Spike aflat în circulație există posibilitatea ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente, iar aceasta este principala noastră îngrijorare în momentul de față.

Citește și: FOTO Gheorghe Zamfir despre iubita cu 44 de ani mai tânără: „A fost trimisă de Dumnezeu pentru mine”

Totodată, fiind o modificare în cadrul proteinei Spike noile tulpini pot avea și acest avantaj, fie de a se transmite mai ușor, fie de a infecta celulele mai ușor și de a cauza o simptomatologie mai severă.

Reporter: Referindu-ne în mod specific la această dublă mutație a virusului apărut în India, ce este caracteristic?

ȘD: Deocamdată nu știm destul de mult ca să ne pronunțăm, știm doar că în India există la ora actuală un număr foarte mare de cazuri, potențial atribuite acestei noi tulpini care pare să fie mult mai infecțioasă și totodată îngrijorarea noastră este față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are două modificări care pot influența eficiența vaccinurilor.

Dar sigur că acest lucru trebuie testat, trebuie să vedem cât de bine răspunde sistemul nostru imunitar în urma vaccinării și în urma infecției cu altă tulpină pentru a evalua cât de mult a influențat această dublă mutație eficacitatea răspunsului nostru imunitar.

Citește și: Numărul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca, în creștere la medicii de familie din Timiș

Eu sunt totuși optimist că ambele mutații sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuși restul proteinei rămâne funcțională și sunt convins că un răspuns imunitar mai puțin eficient tot va suficient de bun ca să protejeze față de simptomatologia severă cauzată de infecția cu această nou tulpină.

De altfel, a fost demonstrat și față de restul tulpinilor față de a căror infecție simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar față de infecția simptomatică severă, față de cazurile severe de Covid-19 vaccinurile au rămas eficiente și sper că acesta va fi cazul și față de această nouă tulpină. (Mai multe detalii în RFI)

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.