În SUA, grupul Partidului Republican din Cameră pregăteşte demiterea secretarului Homeland Security

DE Alexandru Pop | Actualizat: 18.01.2023 - 10:23
În SUA, grupul Partidului Republican din Cameră pregăteşte demiterea secretarului Homeland Security - Foto: RawPixel

Înalți republicani din Camera Reprezentanţilor se mișcă rapid, pentru a construi un caz contra secretarului pentru Afacerile Interne, Alejandro Mayorkas. Ei gândesc lansarea unor proceduri rare de demitere contra unui ministru, plan ce ar putea genera reacții.

SHARE

Președinții-cheie ai comisiilor se pregătesc deja să organizeze audieri, cu privire la problemele de la granița de sud, despre care republicanii spun că ar putea servi drept preludiu la o anchetă de demitere împotriva lui Mayorkas.

Trei comitete ale Camerei - Supraveghere, Securitate Internă și Justiție - vor organiza în curând audieri despre afluxul de migranți și preocupările de securitate la graniță. Comisia Judiciară a Camerei, care ar avea jurisdicție asupra unei rezoluții de punere sub acuzare, este pregătită să continue procedurile formale, dacă pare să existe un consens în cadrul conferinței GOP, potrivit unei surse GOP familiarizate direct cu chestiunea, citate de CNN.

citeşte şi: Republicanii cer lista completă a vizitatorilor care au intrat în reşedinţa preşedintelui Joe Biden

Prima rezoluție de acuzare introdusă de republicanii din Cameră a primit deja sprijin, inclusiv din partea unui membru al echipei de conducere.

Tranziţie de idei, de la radicali, la moderaţi GOP

O sursă a GOP a spus că prima audiere a Comitetului Judiciar ar putea avea loc la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii februarie. Un președinte de top spune deja că susține mișcarea - un semn al modului în care ideea de a pune sub acuzare membrul cabinetului președintelui Joe Biden a trecut de la radicali la moderaţii din partid.

„Dacă cineva este un candidat principal pentru demitere în acest oraș, acesta este Mayorkas”, a declarat reprezentantul James Comer, președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei.

citeşte şi: VIDEO Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor cere anchetă pe Documentele Biden

Este extrem de rar ca un secretar de cabinet să fie pus sub acuzare, lucru care s-a întâmplat o singură dată în istoria SUA - când William Belknap, secretarul de război, a fost pus sub acuzare de către Cameră, înainte de a fi achitat de Senat, în 1876.

Cu toate acestea, este o posibilitate foarte reală, acum, după ce Kevin McCarthy, în timp ce pretindea voturile pentru a câștiga funcția de speaker,i-a cerut lui Mayorkas să demisioneze sau să se confrunte cu o eventuală procedură de demitere.

Fără semne că Mayorkas se dă la o parte, republicanii din Cameră semnalează că sunt pregătiți să meargă mai departe, chiar dacă o mulțime de membri sunt neliniștiți de această abordare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te