În sfârşit, Camera Reprezentanţilor are acum un preşedinte. Care sunt următoarele mişcări

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.01.2023 - 10:35
În sfârşit, Camera Reprezentanţilor are acum un preşedinte. Care sunt următoarele mişcări - Foto: World Economic Forum

Acum, că a fost în sfârşit ales un preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, după un lung impas de o săptămână, și membrii Camerei au depus în sfârșit jurământul, Legislativul poate în sfârşit să-și reia activitatea și să organizeze comitetele conduse de GOP.

SHARE

Fiecare nou Congres trebuie să adopte un nou set de reguli ale Camerei Reprezentanţilor, iar acest lucru va fi în fruntea listei de sarcini al celui de-al 118-lea Congres al Statelor Unite..Camera se va reuni din nou astăzi.

Odată cu formarea majorităţii republicane din Cameră, vine o nouă putere politică care va influenţa agenda investigativă și legislativă.

Iată ce intenționează să facă republicanii cu noua lor majoritate din Cameră:

Agenda legislativă

Republicanii vor fi limitaţi în capacitatea lor de a trece proiecte de lege prin Congres, cu democrații controlând Senatul și Casa Albă, unde președintele poate exercita putere de veto asupra legislației. Totuși, republicanii din Cameră vor putea să depună proiecte de lege care să le promoveze agenda.

Într-un interviu exclusiv și amplu acordat CNN, înainte de alegerile intermediare din 2022, liderul minorității de atunci, Kevin McCarthy, și-a prezentat planurile de viitor.

citeşte şi: Republicanul Kevin McCarthy a reuşit să devină preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA

Acestea includ combaterea inflației, salvgardarea creșterii criminalității și securitatea la frontieră. El a lăsat ușa deschisă lansării unor eventuale proceduri de demitere, pe care unii dintre membrii săi au început deja să le solicite, conform CNN.

Vor exista de asemenea unele probleme de politică ce trebuie trecute – cum ar fi finanțarea guvernului – care vor testa capacitatea republicanilor și democraților de a lucra împreună.

Agenda de investigaţii

Cu putere de citare și control asupra unor comitete puternice, GOP-ul intenționează să facă din investigațiile asupra Administrației Biden o prioritate de vârf. Printre obiectivele sale:

Cazul Hunter Biden. Reprezentantul GOP, James Comer, care urmează să prezideze Comisia de Supraveghere a Camerei, a declarat că, „în cel de-al 118-lea Congres, această comisie va evalua situaţia relației lui Joe Biden cu partenerii străini ai familiei sale și dacă este un președinte care este compromis sau influențat de bani străini, generatori de influență politică”.

Miezul investigației lui Comer va fi în investigarea a peste 100 de rapoarte de activitate suspectă, pe care republicanii susțin că băncile le-au depus, în legătură cu activitățile financiare ale fiului președintelui, Hunter Biden.

citeşte şi: Kevin McCarthy nu reuşeşte să devină preşedintele Camerei Reprezentanţilor nici după al 11-lea vot

Comer a spus: „Ne-ar plăcea să vorbim cu oamenii din familia Biden, în special cu Hunter și Joe Biden”.

Casa Albă a spus că investigațiile sunt motivate politic și sunt o pierdere de timp. Astfel de rapoarte nu sunt concludente și nu indică neapărat fapte greșite.

Departamentul de Justiție și FBI. Reprezentantul GOP Jim Jordan, despre care se așteaptă să prezideze Comitetul Judiciar al Camerei, a trimis o scrisoare procurorului general Merrick Garland, în noiembrie, solicitând o serie de documente despre orice, de la presupusa „țintire”, de către Departamentul de Justiție, a Proiectului Veritas, la investigaţia FBI pentru documente clasificate în stațiunea reşedinţa de la Mar-a-Lago, a fostului președinte Donald Trump.

Granița de sud. După ce au câștigat majoritatea, membrii republicani ai Comitetului Judiciar al Camerei au trimis o scrisoare secretarului Departamentului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, spunându-i lui și altor oficiali ai departamentului să fie pregătiți să depună mărturie.

Retragerea dinAfganistan. Decizia lui Biden, de a retrage trupele americane din Afganistan, în anul 2021, a dus la o încercare frenetică a multor afgani de a fugi din ţară, cu scene devastatoare, cu oameni agățați de aripile avioanelor, în timp ce încercau să evadeze, înainte ca guvernul taliban să preia oficial puterea. Republicanii au semnalat că urmăresc potențiale anchete asupra evenimentelor.

Originile Covid-19. Cathy McMorris Rodgers, republicana de top din Comisia pentru Energie și Comerț, a spus că, „cum a început pandemia, aceasta este probabil cea mai importantă întrebare despre Sănătatea Publică la care trebuie să se răspundă”. Două studii publicate anul trecut au concluzionat că o piață de fructe de mare, din Wuhan, China, a fost cel mai probabil epicentrul virusului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te