În Serbia, sunt în curs funeraliile pentru victimele celor două atentate în masă cu focuri de armă

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.05.2023 - 18:29
Altar in memoriam la Şcoala "Vladislav Ribnikar", din Belgrad - Foto: Profimedia Images

În Serbia, au început funeraliile victimelor celor două atentate în masă, cu focuri de armă, de săptămâna aceasta, când împușcăturile dintr-o școală din Belgrad și cele din yiua urm[toare, dintr-o zonă rurală ]nvecinat[, au dus la 17 morți și 21 de răniți.

SHARE

Împușcăturile de miercuri, dintr-o școală din Belgrad, și joi, dintr-o zonă rurală, de la sud de capitala Belgrad, au lăsat națiunea îndurerată şi neîncrezătoare.

Funeralii în Serbia

Deși Serbia este plină de arme și nu e străină de situațiile de criză, după războaiele din anii 1990, împușcături într-o școală, precum cele de miercuri, nu au mai avut loc niciodată, conform The Guardian.

Cea mai recentă situaţie anterioară a avut loc în anul 2013, când un veteran de război a ucis 13 persoane.

Miercuri, un băiat de 13 ani a deschis focul asupra colegilor săi, ucigând șapte fete, un băiat și un gardian al școlii. O zi mai târziu, un tânăr de 20 de ani a tras la întâmplare, în două sate din centrul Serbiei, ucigând opt persoane.

Citeşte şi: Noul atacator din Serbia, capturat. Este fiul unui ofițer al armatei sârbe. A tras cu un Kalașnikov

Autoritățile au promis o micşorare a numărului armelor deţinute de sârbi și au spus că vor spori securitatea în școli.

Mii de oameni au aprins lumânări și au lăsat flori, lângă locul atentatului din Belgrad, într-o revărsare de tristețe și de solidaritate.

Presa sârbă a raportat că patru dintre cei opt copii uciși în şcoală, precum și gardianul Şcolii "Vladislav Ribnikar", vor fi înmormântați la cimitirele din Belgrad, în a doua zi a unei perioade de doliu de trei zile, pentru aceste victime.

Citeşte şi: Copiii nu au înţeles nimic, fac jocuri, glume, imită atacatorul din Belgrad. Arestare în Bosnia

La 50 de kilometri spre sud, are loc o slujbă de înmormântare, în micul sat Malo Orašje, pentru cinci tineri care au fost uciși joi seară. Sătenii au declarat presei sârbe că tragedia a fost prea mare pentru a fi gestionată.

„Cinci morminte! El [ucigașul] a îndoliat cinci familii”, a declarat un sătean, la postul de televiziune N1. "Cum se poate întâmpla?" - s-a înrebat retoric localnicul.

Poliția sârbă a afirmat că suspectul, un bărbat înarmat, a oprit un taxi, după ce a făcut crimele, și l-a pus pe șofer să-l ducă într-un sat, mai la sud, unde a fost arestat o zi mai târziu.

Prea mult arme şi muniţie, în Serbia

Ofițerii de poliţie au spus ulterior că au găsit arme și muniții în două case pe care le folosea acolo.

Motivul ambelor împușcături a rămas neclar. Băiatul de 13 ani, din Belgrad, a fost internat într-o clinică de sănătate mintală, prea mic pentru a fi acuzat penal.

Tatăl său, o medic radiolog respectat, a fost arestat pentru că și-ar fi învățat fiul să folosească armele și nu și-a asigurat suficient de bine armele, astfel încât puberul să nu aibă acces la ele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te