În Republica Moldova ar putea avea loc alegeri anticipate. Maia Sandu: Oamenii vor decide

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 24.02.2021 - 13:34
Republica Moldova se îndreaptă către alegeri anticipate/FOTO: presedinte.md

Decretul prin care Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a delegat-o din nou pe Natalia Gavriliţă cu formarea unui nou guvern, a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională a republicii.

SHARE

Într-o declarație de presă făcută în aceeași zi, Maia Sandu a declarat că oamenii vor decide viitorul lor și al țării la anticipate sau la referendum.

După mai multe ore de deliberare, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că decretul prin care preşedintele Republicii Moldova a delegat-o în mod repetat pe Natalia Gavriliţă să formeze un cabinet de miniştri este neconstituţional, transmite Agerpres.

În punctul trei al aceleiaşi decizii, judecătorii constituţionali au cerut fracţiunilor parlamentare şi instituţiei prezidenţiale să recurgă la noi consultări pentru desemnarea unui prim-ministru.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat pe 11 februarie, după consultările cu grupurile parlamentare, că a propus-o din nou pe Natalia Gavriliţă în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, forţând practic posibilitatea declanşării alegerilor legislative anticipate.

După ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că Parlamentul nu se poate autodizolva, preşedintele Maia Sandu a anunţat că e gata sa aleagă o altă cale pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate.

Maia Sandu a declarat că totul va depinde de felul în care vor răspunde formaţiunile parlamentare la apelul său de a nu vota de două ori la rând guvernele pe care le-ar propune candidaţii desemnaţi pentru funcţia de premier.

Potrivit unor analişti politici, un scrutin înainte de termen o va ajuta pe Maia Sandu să ajungă la pârghiile reale ale puterii, în condiţiile în care puterile preşedintelui Republicii Moldova sunt în prezent unele foarte limitate, scrie Digi24.

Maia Sandu: Depășirea crizei actuale se poate face doar cu un Parlament nou

În conferința de marți seară, președinta Maia Sandu a declarat că depășirea actualei crizei se poate face doar cu un Parlament nou, iar poporul este cel care deține puterea reală în stat. „La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a spus aceasta.

Președinta spune că a luat cunoștință de decizia CC și că într-o situația de normalitate aceasta ar fi fost de înțeles, însă nu astăzi „când nu avem o situație de normalitate”.

„Acum avem o situație similară cu cea de la sfârșitul anului 2015 începutul anului 2016, atunci când oligarhul Plahotniuc și-a încropit o majoritate parlamentară de buzunar. Sper că ne amintim foarte bine ce s-a întâmplat cu țara în perioada statului captura”, a declarat Maia Sandu, potrivit Ziarul de Gardă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te