În prag de război cu Rusia, mii de soldați din Europa demisionează. Care sunt motivele?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.03.2024 - 17:51
În prag de război cu Rusia, soldații NATO refuză să mai lupte și demisionează. Care sunt motivele? Foto. Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Aliații occidentali cântăresc recrutarea sau introducerea serviciului militar obligatoriu, pe măsură ce amenințarea din partea Rusiei crește. Totodată, există probleme în ceea ce privesc militarii profesioniști.

SHARE

Săptămâna aceasta, ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, a prezentat un plan pentru a stimula personalul militar să rămână în sistem.

Acest lucru vine la câteva zile după ce un raport anual prezentat parlamentului german a arătat că în 2023, aproximativ 1.537 de soldați au părăsit Bundeswehr, reducându-l la 181.514 de angajați.

În prag de război cu Rusia, soldații NATO refuză să mai lupte și demisionează. Care sunt motivele?

„Aceste conversații există acum în toate capitalele, în toate democrațiile care au armate profesioniste fără recrutare”, a spus Lecornu luni, menționând Regatul Unit și Statele Unite.

„La reuniunile NATO, putem vorbi despre echipamente, dar acum vorbim și despre... nivelul de retenție”, a adăugat el, conform Politico.

Pe măsură ce Europa se rearmează ca reacție la războiul din Ucraina, țări precum Croația se gândesc la readucerea recrutării. Alții, precum Danemarca , plănuiesc să-l extindă pentru a include femei. 

Citește și: Japonia și SUA amenință că intră în război pentru Taiwan. China, gata de o invazie rapidă

Germania a renunțat la recrutarea în 2011, dar cu mulți dintre militari îmbătrâniți, există discuții reînnoite cu privire la reintroducerea unui fel de sistem național de serviciu.

Pentru țările care se bazează pe armate profesioniste, provocarea este de a face forțele armate atractive - ceva care este dificil de realizat în vremuri de șomaj scăzut, concurență acerbă din partea sectorului privat și utilizarea pe scară largă a lucrului la distanță.

Țările din Europa merg pe deficit

Banii joacă un rol în determinarea oamenilor să rămână. Una dintre măsurile emblematice ale planului francez este creșterea pensiilor de pensionare prin integrarea bonusurilor; se măresc și salariile. 

Dar problema este că condițiile de serviciu pur și simplu nu sunt atât de atractive, cu ore suplimentare cronice, absențe lungi de luni de acasă și perioade de recuperare ratate.

În Polonia, noul guvern la începutul acestui an a anunțat majorări salariale de aproximativ 20 la sută în efortul de a menține trupele.

Vor să ofere condiții mai bune militarilor și familiilor

Citește și: Suntem singuri? Confesiunea unui spion SUA: Câte nave extraterestre ar fi capturat guvernul american

Salariul minim lunar pentru un soldat crește de la 4.960 złoty (1.150 EUR) la 6.000 zloty. Ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Rusiei, armata poloneză a crescut de la 95.000 în 2015 la 215.000 în acest an.

Planul francez include ajutor pentru găsirea de locuințe și accesul la asistență medicală și îngrijire a copiilor. Cuplurile care lucrează ambii în cadrul ministerului forțelor armate, chiar dacă unul este civil, își vor putea transfera posturile împreună.

Citește și: Ciucă: „România şi întreaga lume liberă stau alături de Ucraina”

„Prefer să am mai puține recrutări pentru a îmbunătăți reținerea decât să merg într-o sifonie de recrutare în care numărul persoanelor reținute scade constant”, a spus Lecornu.

În Germania, ca parte a eforturilor de consolidare a apărării naționale, guvernul dorește să-și ridice numărul de angajați în forțele armate la 203.000 până la începutul anilor 2030 – dar recrutarea crește doar lent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te