VIDEO În Doneţk sună sirenele de război. Evacuarea civililor în Rusia începe la ora locală 20:00

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.02.2022 - 18:53
În Doneţk sună sirenele de război. / Foto: dailymail.co.uk

Sunete puternice de sirene au fost auzite vineri după-amiază în oraşului Doneţk, capitala republicii omonime separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, după ce liderul local a anunţat evacuarea populaţiei către Rusia de teama unei ofensive ucrainene, intenţie negată de Kiev.

SHARE

Conform unei surse a agenţiei ruse Interfax, vineri seară la ora locală 20:00 va începe transportarea civililor către Rusia cu autobuzele, relatează Reuters.

Separatiştii din Doneţk şi Lugansk au anunţat anterior că vor evacua populaţia civilă către Rusia întrucât, susţin ei, armata ucraineană pregăteşte o ofensivă de anvergură, după ce joi şi vineri de-a lungul liniei de contact ce desparte armata ucraineană şi separatiştii s-au înmulţit încălcările armistiţiului convenit în 2015, incidente pentru care cele două părţi se acuză reciproc.

Citește și: ANALIZĂ Cât de probabil este un război în Ucraina

''O plecare masivă şi centralizată a populaţiei este organizată către Federaţia Rusă. Trebuie evacuaţi în primul rând femeile, copiii şi persoanele vârstnice'', a declarat într-un mesaj video pe contul său de Telegram liderul republicii Doneţk, Denis Puşilin. El a mai spus că Rusia a acceptat să găzduiască în regiunea Rostov persoanele ce vor fi evacuate şi ''au fost create toate condiţiile pentru un tranzit rapid în punctele de control''.

Și civilii din Lugansk sunt evacuați

Anunţul liderului separatiştilor din Doneţk a fost urmat la scurt timp de unul similar al celui din Lugansk, Leonid Pasecinik. ''Pentru a evita victime în rândul civililor, solicit locuitorilor republicii (...) să plece în cel mai scurt timp către teritoriul Federaţiei Ruse'', a transmis acesta într-un comunicat difuzat de mass-media locale. ''Rusia este dispusă să garanteze intrarea şi găzduirea organizată a rezidenţilor Republicii Populare Lugansk'', a asigurat el.

Citește și: Pe unde și-a mai vârât coada armata rusă. Mercenarii, plătiți să acționeze în Africa

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut că nu ştie dacă decizia evacuării civililor din Donbas a fost coordonată cu guvernul rus. Preşedintele Vladimir Putin a remarcat însă la o conferinţă de presă agravarea situaţiei din estul Ucrainei şi a cerut Kievului să negocieze soluţionarea conflictului cu cele două provincii proruse, liderul de la Kremlin acuzând totodată guvernul ucrainean că nu pune în aplicare acordurile de pace de la Minsk.

Kievul și Occidentul acuză Moscova că încearcă să creeze un pretext pentru a invada Ucraina

În acest timp, Kievul şi occidentalii acuză la rândul lor Moscova că încearcă să creeze un pretext în cele două provincii separatiste pentru a invada Ucraina. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în faţa parlamentului de la Kiev că nu are în vedere nicio ofensivă asupra celor două provincii separatiste din Donbas.

Ucraina nu pregăteşte niciun fel de operaţiuni ofensive în Donbas, scena unui conflict armat de opt ani între forţele proguvernamentale şi miliţiile separatiste, susţinute de Moscova, a ţinut să ofere asigurări vineri după-amiază şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, relatează Unian şi LB.

Afirmaţiile survin în timp ce administraţiile separatiste din Doneţk şi Lugansk au declanşat sirenele de protecţie civilă, stârnind îngrijorarea localnicilor că trebuie să se evacueze în Rusia întrucât Kievul ar intenţiona să pornească o ofensivă.

"Infirmăm categoric toate informaţiile propagandei ruse despre pretinse operaţiuni ofensive ale Ucrainei sau orice fel de diversiune ori act de sabotaj la instalaţiile industriei chimice din regiune. Ucraina nu desfăşoară şi nu planifică astfel de acţiuni în Donbas. Suntem pe deplin angajaţi într-o reglementare exclusiv diplomatică", a subliniat Dmitro Kuleba într-un comunicat difuzat prin Twitter şi citat de Unian.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă "un scenariu de provocări" conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP.

Evenimentele din ultimele 24-48 de ore "fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei", a acuzat Blinken într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

"Deşi facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică" la această criză gravă între Occident şi Rusia, "suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia", a spus şeful diplomaţiei americane.

Blinken a formulat acuzaţii similare joi în Consiliul de Securitate al ONU.

Tot vineri, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat la rând său că Rusia exercită "o ameninţare absolut inacceptabilă" asupra securităţii europene.

Anunţurile recente ale Rusiei privind o retragere parţială a trupelor "au fost un licăr de speranţă", a spus ea, adăugând însă că îşi doreşte să vadă acţiuni, "deoarece ameninţarea rusă este în continuare reală".

"Această criză nu este o criză ucraineană. Este o criză rusă", a declarat şefa diplomaţiei germane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te