În loc să zboare cu avionul, Vladimir Putin preferă să călătorească prin Rusia cu un tren blindat

DE Alexandru Pop | Actualizat: 14.02.2023 - 10:04
În loc să zboare cu avionul, Vladimir Putin preferă să călătorească prin Rusiei cu un tren blindat - Foto: Wikimedia/kremlin.ru

Din ce în ce mai des, Putin optează să călătorească cu trenul blindat, în loc să zboare. Livrat în anii 2014–2015, trenul său expres personalizat a fost utilizat în mod regulat din anul 2021, când acumularea militară rusă la granița cu Ucraina a alertat lumea.

SHARE

Dossier Center, proiectul de jurnalism de investigație al lui Mihail Hodorkovski, a aflat despre modul de călătorie preferat de Putin și cine controlează logistica elaborată a transportului președintelui.

Președintele Rusiei își folosește activ trenul blindat din lunile august-septembrie 2021, a declarat o sursă familiarizată personal cu Putin, pentru Dossier Center.

Potrivit acestui insider, trenul personalizat a fost actualizat ultima dată în anii 2014–2015, dar Putin a început să-l folosească în mod regulat abia înainte ca trupele ruse să înceapă să se concentreze lângă granița cu Ucraina.

O altă sursă apropiată de biroul președintelui a confirmat această informație către Dossier Center.

Citeşte şi: Documentele despre forma avansată de cancer a lui Putin au dispărut. „Informații clasificate”

Potrivit noii anchete, plecarea lui Putin „poate fi spontană și neanunțată”. De la începutul războiului, în jurul lunii februarie și martie, spune aceeași sursă, președintele folosește des trenul, mai ales pentru a ajunge la reședința sa din Valdai.

Motivul pentru a călători cu trenul, susține Dossier Center, este secretul și securitatea. Deși aeronavele pot fi urmărite folosind date de zbor, precum ADS-B Exchange, nu există nimic comparabil pentru urmărirea mișcărilor trenurilor de pasageri.

Din punct de vedere vizual, trenul lui Putin este aproape imposibil de distins de alte trenuri ale Căilor Ferate Ruse, toate vopsite în gri, cu o singură dungă roșie.

Citeşte şi: VIDEO Putin s-a supărat pe Zemfira, „regina” rock-ului rusesc, și a declarat-o „agent străin”

Totuși, unele lucruri deosebesc trenul prezidențial. În primul rând, mașinile sale principale sunt blindate, sarcina suplimentară necesită o configurație cu șase axe, în loc de cele patru axe obișnuite, văzute pe mașinile obișnuite.

În al doilea rând, trenul președintelui are prioritate maximă de programare, pentru a-i permite lui Putin să se deplaseze cu viteză maximă și fără opriri, iar toate celelalte orare ale trenurilor sunt ajustate, pentru a-i face loc.

Trenul include vagonul președintelui, cu un dormitor și o sală de conferințe, un alt vagon pentru cei care călătoresc și un vagon de comunicații.

Existența trenului blindat nu a fost un secret. În noiembrie 2019, prim-ministrul Dmitri Medvedev a organizat o întâlnire, în sala de consiliu a trenului.

Komsomolskaya Pravda a difuzat apoi un articol, în care explica faptul că expresul se formează de la zero, pentru fiecare călătorie anume, componentele sale permanente fiind mașinile blindate personalizate, însoţite de fiecare dată de mașini obișnuite, cu compartimente pentru două și patru persoane, conform Meduza. Trenul blindat greu necesită cel puțin două locomotive, dar uneori folosește trei.

Ultima dată când Putin însuși și-a făcut pozw în tren a fost în anul 2012. Aceasta a fost versiunea mai veche a trenului, care a fost actualizată de atunci. Serviciul de presă de la Kremlin nu a publicat niciodată nici o fotografie cu exteriorul trenului.

Aceasta nu a fost o omisiune întâmplătoare, deoarece puteți distinge acest tren după antenele acoperite de pe acoperiș. Aceste antene învelite au fost vizibile și pe trenul care a inaugurat serviciul feroviar peste Podul Crimeei, în decembrie 2019.

Dossier Center a observat capace de antene similare pe un alt tren de pasageri, trase de o locomotivă electrică și două locomotive diesel, exact de tipul celor menționate de Komsomolskaya Pravda.

Unele dintre fotografiile mai apropiate ale trenului obținute de Dossier Center arată că trenul este marcat cu logo-ul companiei Grand Service Express și site-ul web.

Grand Service Express este o companie legată de Yuri Kovalchuk, un vechi prieten al lui Putin, ale cărui diferite structuri corporative administrează presupusele active ale lui Putin, inclusiv reședința neoficială (cum ar fi palatul din Gelendzhik) și mai multe iahturi.

Deși cunoștința lui Putin care a vorbit cu Dossier Center nu a putut confirma că trenul Grand Service Express este cu siguranță trenul blindat al președintelui, el a subliniat prezența antenelor acoperite și a unui vagon cu un număr mai mic de geamuri decât de obicei. Cel puțin în exterior, a spus el, trenul din imagine seamănă cu trenul blindat al lui Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te