În discursul despre Starea Uniunii, Joe Biden îi provoacă pe republicani pe chestiuni de economie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.02.2023 - 09:16
În discursul despre Starea Uniunii, Joe Biden îi provoacă pe republicani pe chestiuni de economie - Foto: WhiteHouse.gov

Președintele Joe Biden i-a provocat pe republicani să ridice plafonul datoriei SUA și să susțină politicile fiscale mai prietenoase cu americanii din clasa de mijloc, în discursul privind Starea Uniunii, ce a servit drept plan pentru campania din anul 2024.

SHARE

Asaltând companiile petroliere pentru că obțin profituri mari și America corporativă pentru că profită de consumatori, Biden și-a folosit discursul de primă ore pentru a sublinia prioritățile progresiste ale Partidului său Democrat, care sunt anatema pentru mulți parlamentari republicani.

În prima sa adresare către Congresul aflat în plen reunit, de când republicanii au preluat controlul Camerei Reprezentanților, în ianuarie, Biden s-a angajat să lucreze cu parlamentarii din opoziție, chiar dacă se luptă cu ei, conform Reuters.

Citeşte şi: Președintele SUA, Joe Biden, va vizita Polonia, răspunzând invitaţiei preşedintelui Andrzej Duda

„Pentru prietenii mei republicani: dacă am putea lucra împreună în acest Congres. Nu există nici un motiv pentru care să nu putem lucra împreună și să găsim un consens asupra lucrurilor importante și în acest Congres”, a spus el.

Biden i-a provocat pe republicani să ridice plafonul datoriei, acum de 31,4 trilioane de dolari. El trebuie ridicat în lunile următoare, pentru a evita un faliment.

 Casa Albă a spus că Biden nu va negocia această necesitate; Republicanii vor reduceri de cheltuieli, în schimbul sprijinului lor.

„Unii dintre prietenii mei republicani vor să ia economia ostatică – înțeleg – dacă nu sunt de acord cu planurile lor economice. Voi toți cei de acasă ar trebui să știți care sunt acele planuri.

Citeşte şi: Biden ia măsuri pentru a opri exporturile de tehnologie ale Statelor Unite ale Americii către Huawei

 În loc să-i faceți pe cei bogați să-și plătească partea echitabilă, unii republicani  doresc ca Programul de Protecţie în Sănătate și Securitatea Socială să se ascundă de ei”, a spus el, cu parlamentarii GOP huiduind.

Apoi, i-a îndemnat pe parlamentari să susțină cetățenii în vârstă. „Îmi place conversia”, a glumit el, sugerând că astfel de reduceri ale programelor de protecție socială, prin conversie, populare printre alegători, nu erau acum în discuție.

Aparenţele au subliniat confortul lui Biden în Congres, unde s-a implicat în dezbateri, ca senator american, timp de 36 de ani.

„Faptul că Joe Biden a luptat cu Republicanii și a câștigat nu a fost ceva la care mă așteptam”, a declarat fostul reprezentant republican Adam Kinzinger, pe Twitter.

Președintele a cerut reforme în poliție, după ce Tyre Nichols, un bărbat de culoare, a murit luna trecută, după ce a fost bătut de ofițeri, în Memphis, Tennessee. Mama și tatăl vitreg al lui Nichols au fost printre invitații la discurs.

Evidențiind subiecte care ar putea apărea în mod special, într-o campanie de realegere, Biden a spus că economia beneficiază de pe urma a 12 milioane de noi locuri de muncă, COVID-19 nu mai controlează viețile americanilor și democrația americană rămâne intactă, în ciuda faptului că se confruntă cu cea mai mare amenințare, de la Războiul Civil.

„Astăzi, deși sub lovituri, democrația noastră rămâne neînclinată și neîntreruptă”, a spus el.

Pe post de candidat în anul 2020, dar și la inaugurarea sa, în anul 2021, la scurt timp după atacul, din 6 ianuarie, asupra Capitoliului SUA, Biden a spus că vrea să unifice țara.

S-a menținut în această temă, subliniind un proiect de lege masiv privind infrastructura și provocându-i pe parlamentarii republicani care s-au opus.

„Vreau să le mulțumesc prietenilor mei republicani care au votat pentru lege”, a spus el. „Prietenii mei republicani care au votat împotrivă... încă mi se cere să finanțez proiectele și în acele districte, dar, nu vă faceți griji, am promis că voi fi un președinte pentru toți americanii”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te