Implozie și moarte instantanee. James Cameron: Sunt îngrozit de asemănarea cu dezastrul Titanicului

DE Adina Mutăr | 23.06.2023 - 01:44
James Cameron, regizorul filmului Titanic-Foto: StudioBinder
Unde au fost descoperite rămășițele submersibilului Titan-Foto: Daily Mail

Regizorul James Cameron, care a făcut 33 de scufundări până la epava Titanicului, este îngrozit de asemănarea dintre cele două dezastre, în care căptanii au fost avertizați de pericole și totuși au mers înainte spre moarte.

SHARE

Cinci oameni au murit instantaneu când submersibilul în care se aflau a suferit o „implozie catastrofală” la 500 de metri de prova epavei Titanic.

Garda de coastă a SUA a găsit mai multe bucăți din submersibilul distrus, dar nu se știe dacă pot fi recuperate și rămășițele oamenilor aflați la bord. 

Implozie și moarte instantanee. James Cameron: Sunt îngrozit de asemănarea cu dezastrul Titanicului

Regizorul James Cameron, cunoscut pentru filmele sale de box office „Avatar”, „Avatar: The Way of Water” și „Titanic”, care este, de asemenea, și un explorator cu experiență la scufundări în adâncuri, este îngrozit de tragedia celor cinci turiști cu submersibilul Titan.

Cameron a făcut 33 de călătorii la epava Titanicului, care se află la 4.000 de metri  sub suprafața Atlanticului de Nord, și a coborât solo în Groapa Marianelor, cel mai adânc șanț oceanic de pe Pământ.

„Sunt îngrozit de asemănarea cu dezastrul Titanicului, în care căpitanul a fost avertizat în mod repetat despre icebergul aflat în fața navei sale și totuși a intrat cu viteză maximă în câmpul de gheață într-o noapte fără lună și ca urmare mulți oameni au murit”, a declarat Cameron pentru ABC News.

„Am fost acolo de multe ori. Cunosc foarte bine locul epavei. Înțeleg problemele de inginerie asociate cu construirea acestui tip de vehicul și toate protocoalele de siguranță", a adăugat el. „Aceasta este o artă matură și mulți oameni din comunitate erau îngrijorați de acest submarin”.

„Este absolut esențial ca oamenii să înțeleagă cu adevărat mesajul”, a subliniat regizorul. 

Mesajul lui Cameron vine după ce s-a dezvăluit că șeful OceanGate, Stockton Rush, care s-a aflat la „cârma” navei, a fost avertizat cu mulți ani înainte că „abordarea sa experimentală” ar putea duce la o catastrofă, iar într-un alt interviu a vorbit despre „încălcarea regulilor” pentru fabricarea submarinului.

„Ciocăniturile” erau, de fapt, zgomotul imploziei

Cei cinci oameni aflați în submersibil au fost uciși instantaneu când acesta a suferit o „implozie catastrofală” la 500 de metri de prova Titanicului,.

Oficialii de căutare și salvare spun că cei cinci bărbați au murit probabil duminică - înainte ca avioanele militare ce foloseau geamanduri cu sonar să detecteze ceea ce au crezut că ar fi sunete de „bătăi” SOS.

Citește și: VIDEO Anunț dramatic despre submarinul dispărut în Atlantic. Au fost descoperite resturi ale epavei

Victimele sunt CEO-ul OceanGate, Stockton Rush, veteranul marinei franceze Paul-Henri (PH) Nargeolet, miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său Suleiman, care avea doar 19 ani.

„Implozia a generat un sunet semnificativ, de bandă largă, pe care l-au captat geamandurile sonarului”, a explicat contraamiralul John Mauger de la Paza de Coastă a SUA, la o conferință de presă.

Citește și: Epava Titanicului ar putea fi de neexplorat. Scufundările viitoare cu submarine, puțin probabile

A fost o moarte instantanee pentru turiștii care plătiseră 250.000 de dolari fiecare pentru a vedea faimoasa epavă a Titanicului.

Familiile victimelor au mai primit o lovitură, când li s-a comunicat că există puține șanse de a fi recuperate rămășițele.

„Este un mediu incredibil de neiertător acolo jos. Resturile materiale sunt în concordanță cu o implozie catastrofală a navei. Vom continua să lucrăm și să cercetăm zona acolo jos, dar nu am un răspuns privind perspectivele în acest moment", a declarat Paul Hankin, expert în mare adâncime implicat în căutarea submersibilului dispărut, potrivit Daily Mail.

Pe lângă cadrul de aterizare și capacul din spate al navei, primele bucăți de resturi detectate, submarinul ROV a găsit și fragmente din carena sub presiune - corpul principal al submersibilului.

„Resturile sunt în concordanță cu pierderea catastrofală a camerei de presiune. În numele Gărzii de Coastă și al întregului comandament unificat, aduc cele mai profunde condoleanțe familiilor”, a declarat contraamiralul Mauger.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te