Igor Dodon a fugit la Moscova chiar înaintea reținerii Procurorului General al Republicii Moldova

DE Edi Neagu | 06.10.2021 - 11:45
Igor Dodon a fugit să se plângă la Moscova. FOTO: Facebook

Fostul președinte al Republicii Moldova ar fi fost protejat de Procurorul General, care a refuzat să deschidă o anchetă pe numele lui Dodon.

SHARE

Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a plecat intempestiv marţi la Moscova, cu puţin timp înaintea suspendării din funcţie şi reţinerii pentru 72 de ore a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, într-un dosar penal, ameninţând cu ample acţiuni de protest guvernul de la Chişinău.

Stoianoglo a fost reţinut marţi seara în clădirea Procuraturii Generale, chiar înainte de a susţine o conferinţă de presă. El a fost filmat ieşind din sediul procuraturii în jurul orei 21:00, flancat de mascaţi de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), precum şi de către procurorul care a declanşat urmărirea penală împotriva sa.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, Alexandr Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi declaraţii mincinoase făcute în faţa organelor competente.

Ca rezultat, atât Stoianoglo, cât şi adjuncţii săi au fost suspendaţi din funcţie.

CITEȘTE ȘI: Germania recomandă evitarea călătoriilor în România

Înaintea plecării la Moscova, Dodon a declarat că reţinerea acestuia reprezintă o "greşeală politică fatală" a actualei guvernări. Arestarea procurorului general "fără temeiuri clare, cu mascaţi, în grabă, noaptea, de frica a ceea ce cunoaşte el şi din neputinţa de a merge pe căi legale pentru demiterea lui - toate acestea arată că guvernarea se află în mare disperare", a spus liderul socialiştilor moldoveni, citat de Deschide.md.

CITEȘTE ȘI: Declarația anuală privind beneficiarul real este nejustificată și va bloca ONRC, cred avocații

"Toţi politicienii vor avea încă multe de spus despre ce s-a întâmplat azi. Astăzi este începutul sfârşitului pentru acest regim...", a spus Dodon, care nu a exclus ca şi împotriva sa să fie deschise dosare penale "la comanda" actualei guvernări.

Dodon, protejat de Procurorul General

Stoianoglo, căruia i s-a reproşat în mai multe rânduri că nu a declanşat urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon în cazul "kuliokului" (pungă de plastic) primit de la controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc cu bani pentru Partidul Socialist, despre care există probe că ar fi finanţat şi de Moscova - conform media moldovene - atacase la începutul acestei săptămâni organizaţiile neguvernamentale locale şi în special pe ambasadorii SUA şi UE la Chişinău pentru un presupus amestec în afacerile interne ale republicii.

"Pentru nimeni nu e ceva nou că unii procurori şi judecători se duceau la ambasadorul SUA sau la ambasadorul UE acasă pentru a se consulta. Eu am spus încă în octombrie 2020 că unii ambasadori UE s-au transformat în membri ai PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate, de guvernământ - n.r.) şi convingeau partidele de dreapta să nu înainteze candidaţi la prezidenţialele (de anul trecut - n.r.). Ei nici nu se ascundeau. Pe lângă acest instrument, mai erau şi ONG-urile. Banii vin de la UE, dar sunt daţi la ONG", a declarat Dodon, citat de Ziarul Naţional.

De asemenea, Dodon a ameninţat cu proteste împotriva guvernării PAS. "Eu sunt sigur ca vor începe protestele în timpul apropiat. Nu de aceea că noi le vom porni, dar lumea o să iasă în stradă. Putem să ne permitem să scoatem zeci de mii de oameni în piaţă", a afirmat fostul preşedinte socialist.

În opinia sa, Maia Sandu ar vrea un procuror general care să-i îndeplinească comenzile. "Vă spun cu ce o să se termine totul. Ei le iartă celor de la PAS totul. Scopul lor este simplu. Lor le trebuie acolo încă un verişor sau verişoară, care să deschidă dosare celor din opoziţie", a afirmat Igor Dodon, acuzând actuala guvernare de nepotism, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.