Hong Kong: Magnatul media Jimmy Lai, inculpat în baza noii legi pentru securitate naţională

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.12.2020 - 09:28
Jimmy Lai / Foto: time.com

Un magnat media pro-democrație din Hong Kong, Jimmy Lai, în vârstă de 73 de ani, a fost inculpat în baza noii legi pentru securitate naţională, fiind suspectat că a conspirat cu forţe străine, a relatat publicaţia sa Apple Daily, citând forţe din poliţie, transmite Reuters.

SHARE

Lai, un critic ardent al Beijingului, este cea mai proeminentă persoană acuzată în baza noii legi impuse în iunie în oraşul aflat sub controlul Chinei.

Magnatul se va prezenta în instanţă sâmbătă, potrivit Apple Daily, un tabloid popular cunoscut pentru articolele critice referitoare la China şi Hong Kong.

Legea referitoare la securitate, care pedepseşte ceea ce Beijingul defineşte ca secesiune, subversiune, terorism şi conspiraţie cu forţe străine cu pedepse care ajung până la închisoare pe viaţă, a fost condamnată de Occident şi de organizaţiile pentru drepturile omului, ca fiind un instrument pentru zdrobirea dizidenţilor în oraşul semiautonom.

Magnatul media este unul dintre cei mai cunoscuţi activiţi ai democraţiei în Hong Kong, iar grupul său Next Media este considerat unul dintre cele mai importante bastioane ale libertăţii presei din Hong Kong.

Tensiunile dintre China şi Statele Unite au crescut în ultimele săptămâni, în timp ce Washingtonul acuză Beijingul că se foloseşte de legea securităţii naţionale pentru a încălca pe scară largă libertăţile garantate atunci când fosta colonie britanică a revenit sub control chinez în 1997.

Autorităţile au intensificat represiunea împotriva forţelor de opoziţie din oraş, revocând parlamentarii din legislativ, desfăşurând arestări pe scară largă şi întemniţând activişti democraţi de renume, precum Joshua Wong.

Lui Lai i s-a refuzat cauţiunea la începutul acestei luni, după arestarea sa pentru o acuzaţie separată de fraudă, legată de închirierea unei clădiri care găzduieşte Apple Daily, un tabloid anti-guvernamental.

El a fost arestat în august, când aproximativ 200 de poliţişti au intrat în birourile sale. Poliţia din Hong Kong a declarat ulterior că a arestat nouă bărbaţi şi o femeie pentru mai multe infracţiuni, inclusiv ”conspiraţie cu o ţară străină/elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională, conspiraţie pentru fraudare” şi altele.

Magnatul a fost un vizitator frecvent la Washington, unde s-a întâlnit cu oficiali, inclusiv cu secretarul de stat Mike Pompeo, pentru a strânge sprijinul pentru democraţia din Hong Kong, determinând Beijingul să-l numească ”trădător”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.