Haos la Beirut. Premierul Libanului a demisionat, după 13 zile de revolte populare

DE Adina Mutăr | 29.10.2019 - 21:50

Saad Hariri și-a anunțat demisia într-un discurs televizat, după ce o bandă loială grupurilor șiite a atacat și distrus tabăra de protest înființată de manifestanți la Beirut.

SHARE

Premierul sunit îi va prezenta președintelui demisia Guvernului său, care a încercat să rezolve o criză generată de proteste uriașe împotriva elitelor conducătoare din Liban, prin reforme, însă o gloată de mascați, loială grupurilor șiite Hezbollah și Amal, a atacat și a distrus tabăra protestatarilor antiguvernamentali din Beirut, într-un gest total nedemocratic.

Libanul a fost paralizat de valul de proteste împotriva corupției clasei politice care a băgat țara în cea mai grea criză economică de la războiul civil din 1975-90.
 

„Timp de 13 zile, poporul libanez a așteptat o decizie pentru o soluție politică care să oprească deteriorarea economiei și am încercat, în această perioadă, să găsesc o cale de ieșire, prin care să ascult vocea poporului”, a spus Hariri în discursul său televizat.
 

„Este timpul pentru noi să trecem printr-un mare șoc pentru a face față crizei. Mă duc la palatul prezidențial Baabda pentru a prezenta demisia Guvernului. Pentru toți partenerii din viața politică, astăzi responsabilitatea noastră este să protejăm Libanul și să revigorăm economia.”


Bărbați îmbrăcați în negru, înarmați cu bastoane și țevi, au distrus tabăra de protest, care a fost punctul central al mitingurilor din întreaga țară împotriva elitei conducătoare.


Spectacolul de forță de la Beirut a avut loc după ce liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a îndemnat săptămâna trecută să fie redeschise drumurile blocate de protestatari, susținând că manifestanții ar fi finanțați de dușmanii săi străini, care se opun „agendei” sale.
 

Tulburările au agravat criza economică a Libanului, obligațiile guvernamentale s-au prăbușit.

Este cea mai gravă situație pe străzile Beirutului din 2008, când luptătorii Hezbollah au preluat controlul capitalei într-o incursiune armată asupra loialilor lui Hariri.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -