Haos în Camera Reprezentanţilor, după demiterea lui Kevin McCarthy. Nimeni nu ştie ce va urma

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.10.2023 - 14:37
Haos în Camera Reprezentanţilor - Foto: Profimedia Images

Este haos în Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite, după demiterea lui Kevin McCarthy, care a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat de speaker. Nimeni nu ştie ce va urma după McCarthy.

SHARE

Camera Reprezentanţilor va trebui acum să îşi aleagă acum un nou speaker. Nu există o alternativă clară la McCarthy, care ar avea sprijinul necesar pentru a câștiga din nou preşedinţia, dar cursa pentru un potențial succesor este deja în derulare.

Votul pentru a-l înlătura pe McCarthy și decizia sa de a nu candida din nou, pentru funcția de purtător de cuvânt, marchează o escaladare majoră a tensiunilor din GOP, din Cameră, blocată în lupte interioare.

Haos în Camera Reprezentanţilor

Evoluţia apare la doar câteva zile după ce McCarthy a conceput cu succes un efort bipartizan de ultim moment, pentru a evita un shutdown guvernamental.

Nici un președinte al Camerei nu a fost demis vreodată prin adoptarea unei rezoluții de eliminare a sa din funcţie.

„Nu regret că am ales să susțin guvernarea în detrimentul nemulțumirii [colegilor mei]. Este responsabilitatea mea. Este treaba mea. Nu regret că am negociat.

Citeşte şi: Kevin McCarthy a fost demis de la Camera Reprezentanţilor. Cine i-ar putea succeda

Guvernul nostru este conceput pentru a găsi un compromis”, a spus McCarthy, într-o conferință de presă amplă.

Zeci de angajați ai săi erau în Cameră, ascultând emoționați și îmbrățișându-se. McCarthy a spus CNN că ar putea să susțină un succesor și nu a spus dacă va rămâne în Congres.

„Analizez asta”, a spus el, când a fost întrebat. Întrebat dacă ar fi făcut ceva diferit, în privința celor opt republicani ai Camerei care au votat pentru a-l înlătura, McCarthy a glumit:

Citeşte şi: VIDEO Casa Albă îl laudă pe liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy

„Da, pe mulți dintre ei i-am ajutat să fie aleși, așa că probabil ar fi trebuit să aleg pe altcineva”. Se spune că un număr de republicani se gândesc să intre în cursa pentru speaker.

Este o luptă, deoarece republicanii din Camera nu au un plan și nici nu sunt uniți în susţinerea unui candidat.

Liderul majorității Camerei, Steve Scalise, care a fost republicanul numărul 2, a început să contacteze membrii, cu privire la o potențială susţinere pentru funcţia de speaker.

Interimat

Imediat după vot, reprezentantul GOP Patrick McHenry, aliat de top al lui McCarthy, a fost numit speaker interimar, iar Camera a intrat în pauză, în timp ce republicanii se străduiau să găsească o cale de urmat.

Se așteaptă ca instituţia să nu facă nici o sesiune în plen pentru restul săptămânii, iar republicanii sunt așteptați să organizeze un forum pentru candidați într-o săptămână.

Efortul de înlăturare a vorbitorului a fost condus de reprezentantul GOP Matt Gaetz și vine în momentul în care un bloc de conservatori din linia dură a continuat să se răzvrătească împotriva lui McCarthy, votând contra priorităților-cheie ale conducerii GOP, creând în mod repetat blocaje la agenda vorbitorului.

Votul a fost 216 la 210, opt republicani votând pentru a-l elimina pe McCarthy din funcția de vorbitor. Republicanii care au votat pentru înlăturarea lui McCarthy din funcția de vorbitor au fost: Gaetz, Eli Crane și Andy Biggs, din Arizona, Ken Buck, din Colorado, Tim Burchett, din Tennessee, Bob Good, din Virginia, Nancy Mace, din Carolina de Sud, și Matt Rosendale, din Montana.

O serie de republicani din Cameră au reacționat cu șoc și frustrare, în urma votului. Aliatul lui McCarthy, președintele Regulilor Camerei, Tom Cole, a spus:

„Nimeni nu știe ce se va întâmpla în continuare, inclusiv toți oamenii care au votat pentru eliberarea lui McCarthy nu au nici un plan.

Nu au alternativă în acest moment. Deci este doar un vot pentru haos”. Democrații din Cameră au semnalat înainte de vot că nu îl vor salva pe McCarthy.

Există o cantitate semnificativă de neîncredere și furie din partea democraților, față de McCarthy, față de acțiunile sale, în calitate de vorbitor, și față de agenda GOP a Camerei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te