Haos în Africa de Sud, după încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma: cel puțin 212 morți

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.07.2021 - 19:21
Haos în Africa de Sud, după încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma. / Foto: nytimes.com

Violenţele care zguduie Africa de Sud de aproape o săptămână s-au soldat cu cel puţin 212 morţi, a anunţat guvernul vineri, care a revizuit astfel în creştere substanţială precedentul bilanţ de 117 morţi, publicat în ajun, transmite AFP.

SHARE

În zona metropolei Johannesburg au fost raportate încă şase decese, ceea ce aduce totalul de aici la 32 de morţi, în timp ce în provincia KwaZulu-Natal (est), unde au început violenţele, au fost adăugate 89 de decese la bilanţul total, a explicat ministrul Khumbudzo Ntshavheni.

Oraşul-port Durban şi provincia KwaZulu-Natal au fost afectate în mod special de violenţe, determinând grupuri de civili să ia legea în propriile mâini pentru a-şi proteja casele şi afacerile.

Citește și: Ministerul Dezvoltării a decontat 213 investiţii prin PNDL I şi II, în valoare de 134,5 mil. lei

Jafuri, incendieri şi violenţe, după încarcerarea fostului preşedinte Jacob Zuma pentru jefuirea resurselor publice

Haosul a izbucnit în mai multe regiuni din Africa de Sud după încarcerarea fostului preşedinte Jacob Zuma în urmă cu o săptămână. Protestele au degenerat în jafuri, incendieri şi violenţe. Zuma a fost condamnat la 15 luni de închisoare, sentinţă pe care a început să o execute săptămâna trecută.

Jacob Zuma a fost condamnat săptămâna trecută de către cea mai înaltă instanţă a ţării. A avut timp la dispoziţie până duminică seara pentru a se preda, în caz contrar poliţia având ordin să îl aresteze până miercuri la miezul nopţii.

Fostul preşedinte, obişnuit cu instanţele judecătoreşti, a obţinut o re-examinare a sentinţei de către Curtea Constituţională într-o nouă şedinţă, programată pe 12 iulie. De asemenea, el a cerut suspendarea arestării sale până atunci, însă decizia urmează să fie pronunţată vineri de către instanţa din Pietermaritzburg.

Citește și: Ministrul francez al Justiţiei Eric Dupond-Moretti, inculpat pentru un presupus conflict de interese

Aceste recursuri au făcut să planeze îndoiala în privinţa arestării sale.

Adresându-se miercuri seara la Nkandla susţinătorilor acestui lider politic carismatic, fiul său Edward Zuma a spus că pentru a intra pe proprietate autorităţile vor trebui să "treacă peste cadavrul meu", şi a adăugat că tatăl său este "în cea mai bună formă a sa".

Zuma este acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani de guvernare (2009-2018).

După crearea, în 2018, a unei comisii de anchetă privind corupţia de stat, Jacob Zuma, implicat în vreo patruzeci de speţe, a multiplicat manevrele pentru a evita să depună mărturie, ceea ce a adus la condamnarea sa la închisoare.

Congresul Naţional (ANC) aflat la putere, formaţiune politică în rândul căreia fostul şef de stat are încă susţinători şi care este subminată de lupte interne, a declarat că nu se va angaja în "ingerinţe politice".

Îngropat în scandaluri, Jacob Zuma a fost nevoit să demisioneze din funcţia de preşedinte în 2018.

Succesorul său, Cyril Ramaphosa, care a făcut din lupta împotriva corupţiei un cal de bătaie, urmează să fie audiat, la rândul său, de comisia anticorupţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te