Hamas amenință că va ucide câte un ostatic israelian pentru fiecare bombardament fără avertisment

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.10.2023 - 21:14
Hamas amenință că va ucide câte un ostatic israelian pentru fiecare bombardament fără avertisment - Foto: Profimedia Images/ Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Hamas amenință că va ucide câte un ostatic israelian pentru fiecare bombardament fără avertisment.

SHARE

Gruparea militantă palestiniană Hamas a declarat, luni, că va începe să execute câte un ostatic israelian pentru fiecare nou bombardament al Israelului asupra locuințelor civile fără niciun avertisment, relatează Al Arabiya.

Hamas amenință că va ucide câte un ostatic israelian pentru fiecare bombardament fără avertisment

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Abu Ubaida, a declarat că organizația a acționat în conformitate cu instrucțiunile islamice păstrând prizonierii israelieni în siguranță și sănătoși.

În același timp, el acuză Israelul pentru intensificarea bombardamentelor asupra locuințelor civile, fără niciun avertisment. 

„De fiecare dată când oamenii noştri vor fi luaţi ţină fără avertisment, aceasta va avea ca rezultat execuţia unuia dintre ostaticii civili”, a indicat braţul armat al Hamas, Brigăzile Al-Qassam, într-un comunicat.

Citește și: SUA trimit escadrile de avioane F-16, F-35 în Orientul Mijlociu să ajute Israel împotriva Iranului

Hamas a lansat, sâmbătă, un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii luând cu asalt comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, unde au ucis rezidenți și au luat ostatici.

„Nicio negociere” nu este posibilă în acest moment cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, a declarat luni pentru France Presse un responsabil al mişcării palestiniene Hamas, cu sediul la Doha. 

„Operaţiunea militară continuă, iar rezistenţa, condusă de Brigăzile Al-Qassam (braţul armat al Hamas), continuă să apere drepturile poporului nostru, aşa că în prezent nu este posibilă nicio negociere asupra problemei prizonierilor sau a altora” cu Israelul, a declarat Hossam Badran, membru al biroului politic al Hamas în capitala Qatarului.

„Misiunea noastră acum este să facem tot posibilul pentru a preveni ca ocupaţia să continue să comită masacre împotriva poporului nostru în Gaza, vizând în mod direct casele civililor”, a adăugat el.

Armata israeliană a ordonat luni asediul complet al Fâşiei Gaza controlate de mişcarea islamistă palestiniană, în a treia zi de război declanşat de ofensiva-surpriză şi fără precedent a Hamas.

Peste 1.200 de oameni au murit de ambele părţi de la începutul ostilităţilor. 

Ce este Hamas?

Hamas este o organizație paramilitară palestiniană islamistă care conduce Fâșia Gaza. Scopul declarat al Hamas este acela de a distruge Israelul, cu care a purtat mai multe războaie de când a preluat puterea în Gaza, în 2007.

Între aceste războaie, a lansat mii de rachete în Israel sau a permis altor grupări să facă acest lucru și a orchestrat numeroase atentate. 

Citește și: Steagul Israelului, proiectat pe Palatul Parlamentului, în semn de solidaritate

În același timp, Israelul a ripostat împotriva Hamas de nenumărate ori, lansând atacuri aeriene, iar în 2007, împreună cu Egiptul, a blocat Fâșia Gaza invocând motive de securitate.

Hamas a fost declarată grupare teroristă de Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie, dar și de alte state. Se bucură însă de susținerea Iranului, care finanțează gruparea, îi furnizează arme și îi antrenează trupele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te