Hackerii din armata Coreei de Nord au furat peste 300 de milioane de dolari prin atacuri informatice

DE Miruna Moldoveanu | 10.02.2021 - 14:47
Kim Jong Un, liderul suprem al Coreei de Nord/FOTO: Getty

Coreea de Nord a sustras peste 300 de milioane de dolari în criptomonedă în ultimele luni prin atacuri informatice destinate să-i finanţeze programele nucleare şi balistice interzise, potrivit unui raport confidenţial al ONU, scrie CNN.

SHARE

Hackerii din armata nord-coreeană au furat sute de milioane de dolari în 2020 pentru a finanța programul privind dezvoltarea arsenalului nuclear și de rachete balistice al țării, încălcând normele internaționale.

Documentul îl acuză pe liderul regimului de la Phenian, Kim Jong Un, că a condus ”operațiuni împotriva instituțiilor financiare și a caselor de schimb valutar online” pentru a finanța armele nucleare și pentru a menține pe linia de plutire economia țării. Una dintre țările membre ONU, care nu este însă nominalizată, acuză hackerii nord-coreeni că au furat 316,4 milioane de dolari în perioada 2019 și noiembrie 2020, se mai arată în raportul citat de CNN.

Raportul mai acuză Phenianul că ”a produs material fisionabil (combustibil nuclear pe bază de urnaiu), a menținut facilități nucleare și și-a modernizat infrastructura destinată rachetelor balistice, în timp ce a continuat să caute în afara țării echipamente și tehnologie pentru aceste programe”.

De ani de zile, Coreea de Nord a lucrat la dezvoltarea unor arme nucleare puternice și a unor rachete pe măsură, în ciuda costurilor uriașe și a faptul că aceste programe au transformat țara, și așa izolată pe plan internațional din cauza regimului dicatorial, într-un fel de paria, ONU impunând o blocadă împotriva acestui stat în ceea ce privește schimburile economice cu alte state.

Anchetatorii Națiunilor Unite au precizat, potrivit CNN, că una dintre țările membre afirmă că probabilitatea ca Phenianul să aibă dispozitive nucleare pentru rachete balistice de orice tip să fie extrem de mare, deși nu este clar dacă acele rachete ar putea reintra în atmosfera Pământului.

Raportul a fost elaborat de experți specializați în probleme legate de Coreea de Nord, experți care monitorizează eficacitatea sancțiunilor impuse regimului Kim Jong Un în privința programului nuclear. Detalii ale raportului au fost obținute de CNN din surse diplomatice. Astfel de rapoarte sunt prezentate o dată la șase luni, potrivit CNN, citat de HotNews.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.