Guvernul Japoniei către tineri: „Vă rugăm consumați cât mai mult alcool”. Care sunt cauzele deciziei

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.08.2022 - 19:24
Tânăr japonez la bar - Foto: Profimedia

Guvernul Japoniei îi îndeamnă pe tineri să bea cât mai mult alcool. Generaţia tânără consumă mai puţin alcool decât părinţii lor, o mişcare care a afectat taxele pentru băuturi precum sake (vin de orez).

SHARE

„Sake Viva!”, programul prin care guvernul japonez încearcă să îi facă pe tineri să bea 

Astfel, agenţia naţională de taxe a organizat un concurs naţional pentru a veni cu idei care să inverseze această tendinţă. Campania "Sake Viva!" speră să vină cu un plan care să facă băutura mai atractivă şi să stimuleze industria.

Concursul le cere tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani să îşi împărtăşească ideile de afaceri pentru a stimula cererea în rândul generaţiei lor, indiferent dacă este vorba de sake japonez, shochu, whisky, bere sau vin, potrivit BBC.

Citește și: Curent electric cu rația într-o țară din Europa: „Stinge lumina”, dar cumpără arme cu milioane de €

Grupul care organizează concursul pentru autoritatea fiscală spune că noile obiceiuri şi îmbătrânirea populaţiei au dus la o scădere a vânzărilor de alcool. Acesta doreşte ca participanţii la concurs să vină cu promoţii, branding şi chiar cu planuri de ultimă generaţie care să implice inteligenţa artificială.

Presa japoneză spune că reacţia a fost mixtă, cu unele critici privind încercarea de a promova un obicei nesănătos. Însă alţii au postat online idei excentrice, cum ar fi actriţe celebre care "joacă" rolul de hostess în realitate virtuală în cluburi digitale. Concurenţii au timp până la sfârşitul lunii septembrie pentru a-şi prezenta ideile.

Citește și: Zelenski îi cere lui Putin să se retragă din Ucraina: Este singura modalitate pentru a avea pace

Cele mai bune planuri vor fi apoi dezvoltate cu ajutorul experţilor, înainte ca propunerile finale să fie prezentate în noiembrie. Pe site-ul campaniei se afirmă că piaţa japoneză a alcoolului este în scădere, iar îmbătrânirea demografică a ţării, alături de scăderea ratei natalităţii, este un factor important în acest sens. Cifrele recente ale agenţiei fiscale arată că, în 2020, oamenii consumau mai puţin alcool decât în 1995, cu o scădere de la 100 de litri pe an la 75 de litri.

Veniturile fiscale provenite din taxele pe alcool s-au redus, de asemenea, de-a lungul anilor.

Citește și: VIDEO Cine e românca Văduva Neagră ce a ucis 35 de bărbați pe care îi iubise. Copilul știa secretul

Potrivit cotidianului The Japan Times, acestea reprezentau 5% din veniturile totale în 1980, dar în 2020 se ridică la doar 1,7%. Banca Mondială estimează că aproape o treime (29%) din populaţia Japoniei are vârsta de 65 de ani şi peste, cea mai mare proporţie din lume.

Îngrijorările legate de viitorul sake-ului nu este singura problemă pe care o ridică pentru economia Japoniei, există îngrijorări legate de oferta de personal tânăr pentru anumite tipuri de locuri de muncă şi de îngrijirea persoanelor în vârstă în viitor, potrivit mediafax.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.