Gruparea paramilitară Wagner, care sprijină războiul rus în Ucraina, va lupta în America

DE Alex Darvari | 27.02.2023 - 11:05
Gruparea paramilitară Wagner - Foto: Ministerul rus al Apărării

Gruparea paramilitară Wagner va lupta în America, potrivit presei. Haiti este un stat eșuat, consumat de nenumărate crize simultan: o criză umanitară, o criză politică, o criză de securitate, o criză economică - lista este nesfârșită. TRupele Wagner pot ajunge aici.

SHARE

Poporul haitian are nevoie de mai mult decât de gânduri și rugăciuni pentru a trece peste această confluență de crize. Dacă SUA și Canada nu conduc o intervenție străină care să dea poporului haitian puterea de a-și reconstrui statul, poate că Grupul Wagner al Rusiei o va face.

Wagner este o organizație paramilitară rusă celebră pentru brutalitatea sa. Ea există din două motive principale. În primul rând, Wagner permite Rusiei să își extindă amprenta internațională prin menținerea unor costuri mai mici decât în cazul intervențiilor militare tradiționale. În al doilea rând, Wagner oferă Rusiei posibilitatea să nege că e la originea unormijloace mai violente sau mai neortodoxe în urmărirea intereselor comerciale sau geopolitice rusești în străinătate.

Gruparea paramilitară Wagner va lupta în America 

Wagner angajează zeci de mii de mercenari care operează în state fragile și zone de conflict, din Ucraina până în Burkina Faso și din Venezuela până în Siria.

Strategia sa este simplă: Wagner oferă elitelor locale soluții la problemele lor de securitate. În schimb, elitele locale îl ajută pe Wagner să promoveze interesele rusești.

Citește și: Putin i-a unit. 95% dintre ucraineni cred că vor învinge în război. 87% vor în UE. 90% pro-Zelenski

În Libia, Wagner a oferit sprijin direct Armatei Naționale Libiene pentru ca aceasta să se alinieze intereselor comerciale ale Gazprom în această țară. În Mali, Wagner a obținut acces la minele de aur prin umplerea golului de securitate lăsat de Franța în urma loviturilor de stat militare consecutive din 2020 și 2021. În Republica Centrafricană, Wagner a permis guvernului președintelui Touadera să rămână la putere în schimbul accesului la lemn și diamante. Lista poate continua la nesfârșit.

Citește și: VIDEO Profesor: Unii părinți trimit copiii la meditații când nu au nevoie. Școala ajunge pe locul 2

Evident, elitele haitiene sunt clienții perfecți pentru soluțiile de securitate ale Wagner. O intervenție străină pentru restabilirea ordinii în Haiti prezintă riscuri pentru oricine planifică, conduce și participă la o astfel de operațiune. Cu toate acestea, costul și complexitatea acesteia pălesc în comparație cu acțiunile militare din Ucraina cu care Wagner este obișnuit. Din păcate, se pare că SUA și Canada nu au luat în considerare acest lucru în abordarea lor lentă pentru a scoate Haiti din pragul anarhiei.

Un stat eșuat pe contienntele americane este destul de rău, dar o prezență militară impusă de Rusia, permanentă în Caraibe ar produce o criză geopolitică de cea mai înaltă clasă pentru SUA și Canada. În același timp, ar deschide ușa pentru ca Wagner să vândă soluțiile sale de securitate altor elite aflate în dificultate, din Mexic până în Peru, potrivit 1945fortfive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te