Gorbaciov speră că Biden va recupera încrederea dintre SUA și Rusia. Moscova încă nu l-a felicitat

DE Adina Mutăr | 09.11.2020 - 21:15
sursă la stampa

Fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, crede că Joe Biden, care a câștigat alegerile prezidențiale din SUU în baza rezultatelor anunțate până în prezent, va înțelege importanța relațiilor dintre SUA și Rusia și speră că cele două țări vor ști să recupereze încrederea.

SHARE

Într-un comentariu pentru TASS, Gorbaciov l-a descris pe Biden ca „o persoană cu multă experiență, atât în politica internă, cât și în politica externă”.

„M-am întâlnit cu Biden de mai multe ori, ultima dată în martie 2009. El era vicepreședinte atunci. Am vorbit aproape o oră la Casa Albă, iar apoi președintele Barack Obama ni s-a alăturat", a spus fostul lider sovietic .

„Am avut o conversație detaliată și prietenoasă. Am avut impresia că el înțelege importanța relațiilor cu Rusia. Sper că Joe Biden se va strădui să normalizeze relațiile și să recupereze încrederea dintre țările noastre. Sunt încrezător că acest lucru este în interesul atât al Americii, cât și al Rusiei", a declarat Gorbaciov.

„A existat un mare interes pentru aceste alegeri în întreaga lume și este de înțeles, având în vedere rolul SUA în politica globală. Relațiile cu America sunt importante pentru toată lumea, pentru fiecare țară. Și Rusia are nevoie de relații bune cu SUA, dar nu cu orice preț, desigur", a subliniat Gorbaciov.


De asemenea, și Moscova speră să existe o dorință de îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări și că va fi posibil să se construiască un dialog cu următorul președinte american, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Sperăm că va fi posibil să construim un dialog cu următorul președinte american și să convenim asupra unor modalități de îmbunătățire a relațiilor bilaterale. Un domeniu important ca relațiilor bilaterale, securitatea și stabilitatea nu sunt importante doar pentru cele două națiuni, ci pentru toate națiunile din lume”, a subliniat Peskov.

Kremlinul consideră corect să aștepte rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale de la 3 noiembrie din SUA înainte de a-l felicita pe președintele ales al țării.

„În ceea ce privește felicitările din partea președintelui rus Vladimir Putin către președintele ales al SUA, vreau să precizez următoarele: considerăm corect să așteptăm să se anunțe rezultatele oficiale ale alegerilor", a spus Peskov.

Rezultatele finale ale alegerilor din SUA vor fi anunțate oficial până la 8 decembrie.

Experții politici ruși nu cred în resetarea relațiilor ruso-americane sub Administrația Biden.

Șeful Centrului Rus pentru Cercetări Aplicate de la Institutul pentru Statele Unite și Canada, Pavel Șarikov, a declarat pentru Vedomosti că democrații au sperat la un succes mai mare la aceste alegeri, deci nu trebuie ca lumea să se aștepte la schimbări radicale..

„Se așteptau la un val albastru, un val democratic. Dar acest val nu s-a format, performanța lor în Camera Reprezentanților nu a fost impresionantă, victoria lui Biden a fost dificilă. Problemele interne vor fi multe, nimeni nu se așteaptă la schimbări radicale în politica externă", a remarcat Șarikov.

„Poate Administrația Biden va reveni asupra unor decizii ale lui Trump, dar relațiile dintre cele două țări se află într-o stare deplorabilă ce nu permite îmbunătățiri spectaculoase. Până când nu există un semnal clar din partea Washingtonului că vrea să reseteze relațiile, nu este nevoie să sperăm la normalizarea lor”, a declarat și un membru al Consiliul Federal.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te