„Glonțul” de 1.000.000$. Cine e pensionarul asasin pregătit de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.09.2024 - 09:07
„Glonțul” de 1.000.000$. Cine e pensionarul asasin pregătit de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu - Foto: Profimedia images
„Glonțul” de 1.000.000$. Cine e pensionarul asasin pregătit de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu - Foto: Profimedia images

„Glonțul” de 1.000.000$. Cine e pensionarul asasin pregătit de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu. Un pensionar de 73 de ani, cetățean israelian, a fost arestat în Israel fiind acuzat că ar fi fost „cumpărat” de Iran pentru a-l asasina pe premierul Benjamin Netanyahu.

SHARE

„Glonțul” de 1.000.000$. Cine e pensionarul asasin pregătit de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu. Poliția și serviciile de informații israeliene au declarat că au dejucat un complot iranian de asasinare a unor lideri de top, inclusiv a prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

„Glonțul” de 1.000.000$. Cine e pensionarul asasin pregătit de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu

Moti Maman, un om de afaceri israelian în vârstă de 73 de ani din orașul Ashkelon, este acuzat că s-a strecurat de două ori în Iran prin Turcia pentru a se întâlni cu ofițeri de informații care dirijau posibile comploturi de la Teheran.

Discuțiile ar fi inclus potențiale planuri de atac împotriva lui Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant, a șefului serviciilor de informații Shin Bet, Ronen Bar, și a fostului prim-ministru Naftali Bennett, printre alții.

Poliția și Shin Bet au declarat că presupusele comploturi au fost concepute ca represalii pentru uciderea șefului Hamas, Ismail Hanieyh, la Teheran, în iulie, pe care Iranul a dat vina pe Israel.

Autoritățile israeliene l-ai acuzat, de asemenea, pe Maman că a discutat posibilitatea de a acționa ca un „cărăuș de bani” pentru alte persoane din Israel, de a localiza elemente rusești și americane pentru eliminarea oponenților Teheranului din Europa și SUA și de a recruta un „agent dublu” Mossad.

Implicarea Iranului

Presupusele contacte ale lui Maman au fost un om de afaceri iranian numit doar Eddie, un bărbat pe nume Hajjah care a fost prezentat drept agent al serviciilor de informații iraniene și alt personal de informații fără nume.

Se presupune că bărbatul în vârstă de 73 de ani ar fi călătorit în Iran de două ori - în mai și august 2024 - în urma unor întâlniri pregătitoare cu reprezentanți ai lui Eddie în Turcia, dintre care prima a avut loc în orașul Samandag din sud, în aprilie 2024, a declarat poliția.

Maman a fost trecut clandestin de două ori prin frontiera Turcia-Iran, a doua oară „ascuns în cabina unui camion”, se arată în declarație.

1.000.000 $, prețul pus pe capul lui Netanyahu

„Cetățeanul israelian a cerut o plată în avans de 1 milion de dolari înainte de a efectua orice acțiune”, au declarat poliția și Shin Bet.

 „Agenții iranieni i-au refuzat cererea și l-au informat că îl vor contacta în viitor”, potrivit ABC News.

Maman ar fi primit echivalentul a aproximativ 558 000 de dolari în euro pentru participarea la întâlnirile cu personalul de informații iranian.

Autoritățile l-au pus sub acuzare pe Maman la 19 septembrie.

Un înalt oficial Shin Bet a descris cazul ca fiind „foarte grav”, adăugând că evaluările de securitate „sugerează că iranienii își vor continua eforturile de a recruta agenți în Israel pentru colectarea de informații și desfășurarea de misiuni teroriste în Israel, inclusiv abordând persoane cu antecedente penale pentru a îndeplini aceste sarcini”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te