„Aș dori să vorbesc foarte clar, în numele cancelarului și guvernului federal, că această declarație nu este adevărată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert, la Berlin.
Lukașenko spusese anterior în timpul unei vizite la adăpostul de urgență pentru refugiați din orașul Bruzgi, la granița cu Polonia, că „2.000 de oameni n-ar fi o problemă mare pentru Germania, iar Merkel este de acord cu acest lucru”.
Lukașenko făcuse deja o declarație similară după două convorbiri telefonice cu Merkel în urmă cu câteva zile, determinând Berlinul să nege de fiecare dată.
„Germania a fost fermă în refuzul său de a primi refugiați blocați la granița belarusă-polonă”, a precizat Steffen Seibert.
„Dacă am primi refugiați, dacă ne-am pleca în fața presiunii și am spune aducem refugiați în țări europene, atunci ar însemna să contribuim la punerea în aplicare a acestei strategii perfide”, a declarat și ministrul de Interne, Horst Seehofer, la Varșovia.
Citește și
44 de migranți ascunși într-un TIR, depistați de polițiștii de frontieră din Arad
Lukaşenko: „Nu putem începe un război pentru a deschide un culoar spre Germania”
Berlinul acuză Minsk că a condus în mod deliberat criza refugiaților, transportând migranți din Orientul Mijlociu și împingându-i să treacă ilegal în Polonia și Lituania. Guvernul belarus neagă acuzațiile.
„Vorbim despre o migrație neregulată și perfidă care este organizată de Belarus cu un anumit sprijin din partea Rusiei”, a spus Seehofer.
Între timp, Germania sprijină tacticile agresive ale Poloniei de a respinge migranții din regiunea sa de graniță cu Belarus.
„Polonezii nu își urmăresc doar propriile interese. Ei acționează și în interesele întregii Uniuni Europene", a spus Seehofer.
Merkel i-a cerut, de asemenea, președintelui rus, Vladimir Putin, să contribuie la încetarea crizei la granița polono-belarusă.