Germania mobilizează 900.000 rezerviști de teama lui Putin. România îi „momește” cu 1.000 lei/lună

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.06.2024 - 08:51
Germania mobilizează 900.000 rezerviști de teama lui Putin. România îi „momește” cu 1.000 lei/lună - Foto: Profimedia Images

Germania mobilizează 900.000 rezerviști de teama lui Putin. România îi „momește” cu 1.000 lei pe lună. Chiar în aceste zile se derulează o campanie de recrutare a rezerviștilor în țara noastră.

SHARE

Peședinta comisiei de apărare a parlamentului german, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a cerut forțelor armate ale țării să activeze 900.000 de rezerviști germani, având în vedere politicile amenințătoare ale Rusiei, a relatat la 1 iunie agenția de presă DPA.

Tensiunile dintre Occident și Rusia au crescut de când Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022. Kremlinul a lansat în mod repetat amenințări la adresa partenerilor Kievului din cauza sprijinului lor pentru țara asediată.

Germania mobilizează 900.000 rezerviști de teama lui Putin. România îi „momește” cu 1.000 lei/lună

"(Președintele rus Vladimir) Putin își antrenează poporul pentru război și îl poziționează împotriva Occidentului. Prin urmare, trebuie să devenim capabili să ne apărăm cât mai repede posibil", a declarat Strack-Zimmermann, membru al Partidului Liber-Democrat (FDP), aflat la coaliție, într-un comentariu pentru grupul media Funke publicat la 1 iunie.

Parlamentarul a făcut apel la Bundeswehr, armata germană, să "activeze cei aproximativ 900.000 de rezerviști pe care îi avem".

În Germania, rezerviștii includ toți foștii membri ai serviciului militar și soldații care au servit pentru o perioadă extinsă de timp, cu excepția foștilor militari est-germani care nu s-au alăturat Bundeswehr-ului după reunificarea din 1990.

"Dacă am putea recruta doar jumătate dintre ei ca rezerviști, cu expertiza lor relevantă, ar fi un atu incredibil", a declarat Strack-Zimmermann.

Invazia la scară largă a Rusiei a marcat o schimbare majoră în politica de apărare a Germaniei, ceea ce a determinat Berlinul să anunțe o investiție suplimentară de 100 de miliarde de euro în cheltuieli militare.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat în februarie că Germania va atinge ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare în 2024, fiind pentru prima dată când țara a atins acest reper de la sfârșitul Războiului Rece.

Ce se întâmplă în România?

Mobilizările de rezerviști au fost, mai degrabă, punctuale. Newsweek a scris, zilele trecute, că sute de rezerviști din judeţul Botoșani au fost chemați la unitatea militară din municipiul reședință de județ, miercuri. Din primele informații, aproximativ 400 de persoane au fost chemate pentru actualizarea datelor.

Citește și: 400 de rezerviști dintr-un oraș din România au fost chemați la unitate. S-au prezentat la raport

În ianuarie, minsitrul Apărării a făcut un bilanț și a spus că peste 90% dintre rezerviştii din România care au fost convocaţi pentru 24 de ore, au răspuns.

Încă din vara anului trecut, Armata Română anunţa că angajează militari rezerviști. Aceștia sunt mobilizați doar când se instituie starea de război și sunt plătiți cu sume de bani care încep de la 1.000 de lei lunar.

Citește și: Rezerviștii armatei române, convocați de urgență. Ce bani primesc și pe timp de pace?

În acest moment, Ministerul Apărării Naționale organizează, în perioada 20 mai - 27 iunie, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Citește și: Nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari MApN. Sunt disponibile 5.000 de locuri

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te