Germania livrează Ucrainei „scutul cerului” Patriot de 1 miliard de dolari. Ce protecție oferă?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.04.2023 - 13:55
Germania livrează Ucrainei „scutul cerului” Patriot de 1 miliard de dolari. Ce protecție oferă? - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Germania a trimis Ucrainei un sistem de apărare antirachetă Patriot, în timp ce Kievul se confruntă cu stocurile de muniție epuizate într-un război de uzură împotriva forțelor rusești.

SHARE

Actualizând lista cu sprijinul militar german letal și neletal livrat Ucrainei, guvernul a confirmat că, în ultima săptămână, livrările militare au inclus un sistem de apărare antirachetă Patriot cu rachete, 16 camioane Zetros suplimentare și două vehicule suplimentare de protecție a frontierei.

Germania livrează Ucrainei „scutul cerului” Patriot. Cât de eficient este acest sistem antirachetă?

Sistemul de apărare antirachetă Patriot, care este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, este considerat în general ca fiind unul dintre cele mai avansate și eficiente sisteme de apărare aeriană.

Germania și SUA s-au angajat să trimită Ucrainei sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune în decembrie anul trecut, în urma unor cereri repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Citește și: Generali de renume spun cum se va desfășura contraofensiva Ucrainei. „Ambițios și complicat”

De asemenea, Olanda și-a exprimat "intenția" de a trimite Ucrainei un sistem de apărare antirachetă Patriot.

Citește și: VIDEO Iohannis, în Brazilia: „România va continua să sprijine Ucraina. Rusia a încălcat Carta ONU”

Ce este sistemul Patriot?

Patriot, acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea țintelor), este un sistem de apărare antirachetă sol-aer la nivelul întregului teatru de operațiuni, construit de Raytheon Technologies Corp (RTX.N) și considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.

Sistemul de apărare antirachetă Patriot - Foto: Profimedia Images

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în luptă în timpul Războiului din Golf din 1991, cu baterii care au protejat Arabia Saudită, Kuweit și Israel, și a fost folosit ulterior în timpul invaziei americane în Irak în 2003.

Este un sistem mobil care include, de obicei, un radar puternic, o stație de control, un generator de energie, stații de lansare și alte vehicule de sprijin.

Sistemul are capacități diferite în funcție de tipul de interceptor utilizat.

Interceptorul PAC-2 folosește un focos cu fragmentare prin explozie, în timp ce racheta PAC-3, mai nouă, folosește o tehnologie mai avansată de tip hit-to-kill.

Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 km (93 de mile), a declarat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2015.

Cât costă un sistem antirachetă Patriot?

O singură baterie Patriot nou produsă costă peste 1 miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem și 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie, potrivit think tank-ului Center for Strategic and International Studies.

Sistemul de apărare antirachetă Patriot - Foto: Profimedia Images

Raytheon a construit mai mult de 240 de sisteme Patriot, iar acestea sunt folosite în prezent de 18 țări, inclusiv de Statele Unite. Sistemul a fost foarte solicitat în Orientul Mijlociu din cauza amenințării pe care o reprezintă Iranul pentru regiune.

Potrivit Raytheon, sistemul a interceptat mai mult de 150 de rachete balistice în luptă începând cu 2015.

Cum ar ajuta Ucraina?

Ucraina a declarat că are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva barajului de rachete și drone din partea forțelor rusești.

Până în prezent, Statele Unite au furnizat Ucrainei o pereche de sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (NASAMS), potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te