Germania investește 2.300.000.000 € în noua versiune a rachetei Taurus. Ce război pregătește?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.10.2024 - 11:39

Germania investește 2.300.000.000 € în noua versiune a rachetei Taurus. Ce război pregătește? Ministerul german al Apărării urmează să achiziționeze 600 de rachete de croazieră Taurus Neo, cu livrare până în 2029.

SHARE

Germania investește 2.300.000.000 € în noua versiune a rachetei Taurus. Ce război pregătește?

Șeful departamentului de Apărare al Germaniei, Boris Pistorius, intenționează să achiziționeze 600 de rachete de croazieră Taurus într-o nouă versiune, la preț de 3,5 milioane de euro bucata. 

Rachetele Taurus KEPD 350 vechi, cu care sunt echipate Forțele Aeriene Germane, au o rază de acțiune de peste 500 km și un focos puternic MEPHISTO capabil să distrugă ținte fortificate. 

Germania investește 2.300.000.000 € în noua versiune a rachetei Taurus. Ce război pregătește?

Noua versiune Taurus Neo are o rază de acțiune mult mai mare și echipamente îmbunătățite împotriva sistemelor de apărare aeriană. 

Deși Ucraina a solicitat în mod repetat transferul de rachete Taurus KEPD 350 mai vechi, Germania a refuzat până acum din cauza preocupărilor legate de utilizarea lor împotriva țintelor din Rusia.

Nu se știe ce va face Germania cu rachetele Taurus vechi, dar, dacă ar da Ucrainei, specialiștii militari spun că ar dura peste un an pentru a le adapta la F-16-urile ucrainene.

Însă, timpul s-ar înjumătăți dacă ar fi adaptate la avioanele Su-24M ale Ucrainei.

Germania nu produce rachete de croazieră Taurus. Anul trecut CEO-ul MBDA Deutschland, Joachim Knopf, a declarat că va dura un an pentru a relua producția acestor arme, ținând cont de întârzierile în furnizarea de electronice sau explozivi. 

Lotul de 600 de rachete Taurus au costat 570 de milioane de euro, iar livrările au continuat până în decembrie 2010.

În prezent, este greu de apreciat câte dintre acestea au rămas în stare de zbor. Se speculează că 150-250 de unităţi încă sunt în stare bună de funcționare, potrivit Defense Express.

Coreea de Sud a primit un lot de rachete de croazieră Taurus. 

Rusia se teme de 2029, anul în care ar începe războiul cu Occidentul

Analiștii militari ruși consideră că această comandă de 600 de rachete de croazieră antibuncăr Taurus Neo se încadrează în pregătirile de război ale Germaniei și aliaților NATO.

Germania participă și la ELSA, inițiativă de dezvoltare a rachetelor terestre cu rază lungă de acțiune, prezentată inițial în iunie 2024. 

Miniștrii apărării din Franța, Germania și Polonia au semnat o scrisoare de intenție pentru a dezvolta în comun o rachetă de croazieră cu o rază de acțiune de până la 2.000 km.

„Regatul Unit și Suedia au decis recent să se alăture inițiativei ELSA, iar planurile Occidentului includ încă o dată anul 2029 și investiții record în complexul militar-industrial”, scriu analiștii militari ruși.

„Complexul militar-industrial occidental a fost însărcinat cu pregătirea armatelor europene pentru războiul cu Rusia. Data limită de 2029 apare în planurile și declarațiile oficiale ale potențialelor țări inamice Rusiei.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te