Germania a ieșit la vânătoare de avioane rusești, în prima sa decolare alertă pe teritoriul NATO, de la Baza Aeriană Lielvarde, Letonia.
Avioanele rusești de pe coasta letonă au fost raportate de Centrul de control din Letonia, care a transmis informațiile către Centrul de operațiuni aeriene combinate de la Uedem, Germania.
Germania iese la vânătoare de avioane rusești cu Eurofighter
Aeronavele de luptă rusești nu au depus un plan de zbor, nu au fost în contact cu controlul civil al traficului aerian și nu au folosit transpondere pentru a-și dezvălui identitatea.
Incidentul s-a produs la doar câteva ore după ce avioanele Eurofighter Typhoon din Germania au intrat în funcțiune pentru a conduce poliția aeriană pentru Alianță, potrivit Defense Post.
Unitățile germane Eurofighter au interceptat aeronavele Rusiei deasupra Mării Baltice și au efectuat identificarea vizuală pentru a confirma identitatea aeronavelor înainte de a le escorta în afara zonei.
Comandantul forțelor aeriene letone, colonelul Viesturs Masulis, a spus că interceptarea Germaniei a marcat importanța cooperării în cadrul Alianței.
„Această primă decolare alertă a Eurofighter din Germania de la Lielvarde arată capacitatea și angajamentul NATO de a descuraja și, dacă este necesar, de a apăra spațiul aerian aliat. Suntem conștienți și pregătiți 24/7 de potențiale amenințări la adresa teritoriului nostru”, a spus el.
NATO și-a consolidat recent apărarea estică din cauza preocupărilor de securitate legate de războiul ruso-ucrainean din apropiere.
România cumpără F-16 de 386.000.000 $
În 2023, SUA au trimis patru avioane de luptă F-16 la Baza Aeriană Fetești din România pentru a ajuta în misiunea de poliție aeriană a NATO.
Purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White, a explicat la acea dată importanța de a rămâne vigilenți și în contact strâns cu toți aliații.
Citește și: Moscova acuză: România și Moldova, folosite pentru atacuri sub acoperire împotriva Rusiei în Ucraina
„Acest lucru trimite un mesaj clar că vom proteja fiecare aliat”, a spus el. „Pe măsură ce Rusia își continuă războiul brutal de agresiune împotriva Ucrainei, am asistat la o serie de lovituri asupra infrastructurii ucrainene foarte aproape de teritoriul NATO. Rămânem vigilenți și în contact strâns cu aliații din regiune.”
Poziția strategică a României de-a lungul Mării Negre, granița cu Ucraina și parteneriatul de securitate strâns și durabil cu SUA fac din România un aliat cheie în sud-estul Europei.
Citește și: „Schengen militar” obligă România să construiască poduri pentru logistica NATO. Rusia, vizată
România achiziționează din Norvegia 32 de avioane F-16AM/BM Block 15 mid-life upgrade (MLU), precum și piese de schimb și echipamente de asistență, pentru 386 milioane USD la momentul finalizării tranzacției în 2022, potrivit Janes.
Este cea mai mare vânzare de echipament militar din istoria Norvegiei.
Livrările se vor desfășura până la sfârșitul anului 2025, moment în care Forțele Aeriene Române vor transporta 49 de avioane F-16, inclusiv cele 17 aeronave F-16AM/BM Block 15 MLU primite recent din Portugalia.
Block 15 MLU oferă o capacitate analogă cu aeronavele F-16C/D Block 50/52 ale US Air Force (USAF).
Alianța și-a păzit spațiul aerian prin implementări multinaționale din 2004, iar de la războiul Rusiei în Ucraina, frontiera estică a devenit foarte importantă.