Germania a legalizat un drog! În România poți lua până la 7 ani de închisoare dacă îl consumi

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.02.2024 - 18:59
Germania a legalizat un drog! În România poți lua până la 7 ani de închisoare dacă îl consumi - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Germania a legalizat consumul unui drog de risc. În România poți lua până la 7 ani de închisoare dacă îl consumi. Autoritățile germane au declarat că măsura este „un drum de urmat”.

SHARE

Germania s-a alăturat grupului restrâns de ţări care au legalizat consumul de canabis în scop recreativ, după ce Bundestagul (camera inferioară a parlamentului) a adoptat vineri - cu unele amendamente - un proiect de lege cerut de guvernul de coaliţie format din social-democraţi, liberali şi Verzi, în pofida avertismentelor medicilor, juriştilor şi opoziţiei conservatoare, în timp ce ministrul german al sănătăţii a susţinut că astfel s-ar combate piaţa neagră.

Germania a legalizat un drog! În România poți lua 2 ani de închisoare dacă îl consumi

"Eu însumi mulţi ani la rând am fost împotrivă, dar Ştiinţa este cea care acum spune că trebuie urmat acest drum", a susţinut în pledoaria sa în favoarea legalizării acestui drog ministrul sănătăţii, social-democratul Karl Lauterbach. 

Prin legalizarea consumului de canabis, mai crede acelaşi ministru, se creează o "alternativă" la piaţa neagră şi sunt "mai bine protejaţi copiii şi tinerii", iar de acest lucru este nevoie în opinia sa pentru că există "tineri cărora le-am distrus viaţa pentru că nu i-am protejat de piaţa neagră".

Opoziţia conservatoare, reprezentată de Uniunea Creştin-Democrată - Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU), atrage însă atenţia că efectul acestei legi va fi opus celui declarat de acel ministru, şi în plus va spori nemulţumirea cetăţenilor care observă o tendinţă a coaliţiei cancelarului Olaf Scholz de a se concentra pe chestiunile de "identitate", în locul temelor importante.

"Dumneavoastră susţineţi serios, ca ministru responsabil cu sănătatea copiilor şi tinerilor, că prin legalizare vom reduce consumul (de canabis) în rândul copiilor şi adolescenţilor. Este cea mai mare prostie pe care am auzit-o vreodată", i-a replicat ministrului sănătăţii deputatul creştin-democrat Tino Sorge.

Versiunea finală a legii controversate ce provoacă numeroase polemici a fost revizuită faţă de versiunea prea liberală propusă de guvern, fiind introduse mai multe restricţii.

Astfel, începând din luna aprilie, persoanele cu vârste de peste 18 ani vor avea dreptul să cultive acasă maxim trei plante de canabis pentru consum personal sau să deţină în spaţiul privat 50 de grame de canabis, cantitate redusă la jumătate în spaţiul public.

De asemenea, începând din iulie va deveni legală în Germania crearea de "cluburi" cu până la 500 de membri care vor putea cultiva colectiv canabis pentru consum propriu, fără dreptul de a-l comercializa, dar membrii unui astfel de club îşi vor putea oferi canabis unul altuia.

Sub aspect juridic, sentinţele pentru consumul de până la 25 de grame de canabis vor fi şterse retroactiv din cazierele judiciare.

Consumul în spaţiile publice va rămâne interzis pe o rază de 100 de metri în jurul instituţiilor de învăţământ şi centrelor sportive, iar în zonele pietonale nu se va putea fuma decât după ora 20:00.

Citește și: 1,2 tone de droguri, confiscate de Poliția Română în 2023. Au distrus substanțele

În timp ce juriştii au avertizat asupra complicaţiilor revizuirii celor circa 100.000 de infracţiuni legate de consumul de canabis, asociaţiile medicilor au avertizat asupra riscurilor consumului acestui drog.

Legalizarea nu va conduce la scăderea consumului, ci dimpotrivă, efectul va fi creşterea lui şi a numărului persoanelor care-l experimentează, iar consumul regulat al acestui drog înaintea vârstei de 25 de ani poate cauza daune ireversibile în dezvoltarea creierului, a subliniat preşedintele Ligii Hartmann a medicilor germani, Klaus Reinhardt.

De cealaltă parte, asociaţiile pro-canabis aşteaptă o adevărată explozie a cluburilor de autoconsum, care numai în primul an ar urma să ajungă la 3000-4000, deja cel puţin 300 de astfel de cluburi fiind curs de constituire în aşteptarea intrării în vigoare a legii, potrivit şefului "asociaţiei cluburilor sociale de canabis", Steffen Geyer.

În România poți face închisoare dacă consumi canabis

În timp ce multe țări consideră consumul de marijuana un „delict minor” sau chiar legal, România vrea să rezolve problema drogurilor strict cu pușcăria. Vizați sunt, deopotrivă, traficanții și consumatorii. Efectul ar putea fix opusul, atrag atenția specialiștii.

Câteva mii de dosare penale de acest gen sunt deschise, anual, pentru „deținere de droguri de risc pentru consum”, cele mai multe împotriva unor tineri asupra cărora au fost găsite cantități mici de canabis.

Citește și: Șoferii au întrecut măsura. Poliția a suspendat 1.000 de permise pentru viteză, alcool și droguri

Pedepsele pentru trafic de droguri au crescut semnificativ. Astfel, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea și deținerea pentru trafic de:

– droguri de risc (ex: canabis) sunt pedepsite cu 3-10 ani închisoare;

– cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea, deținerea de droguri de mare risc (ex: cocaină, heroină, ecstasy) pentru trafic sunt pedepsite cu 5-15 ani închisoare.

Aceasta înseamnă că nu se va putea suspenda executarea pedepsei (posibilă doar pentru pedeapsă de maxim 3 ani închisoare), ci traficantul de droguri de mare risc va fi condamnat automat cu detenție în penitenciar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te