Generalul ucrainean Kirilo Budanov: Armata rusă, „un mit, o concentrare de putere medievală”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.03.2022 - 07:05
Generalul ucrainean Kirilo Budanov: Armata rusă, „un mit, o concentrare de putere medievală”. / Foto: atlanticcouncil.org

Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare, generalul Kirilo Budanov, le-a promis ruşilor un "adevărat iad" în Ucraina, unde armata rusă, pe care o consideră "medievală", se va confrunta cu o gherilă constantă a partizanilor ucraineni, potrivit unui interviu citat de AFP.

SHARE

"Comandamentul rus a făcut numeroase greşeli şi noi folosim aceste greşeli", a declarat generalul Budanov pentru săptămânalul american The Nation.

"Armata ucraineană a arătat că armata rusă, a doua armată din lume, este doar un mit. Este doar o concentrare de putere medievală, vechi metode de luptă", a adăugat acest tânăr general de 36 de ani care s-a angajat în armată după căderea URSS şi a fost pregătit după metodele NATO.

Citește și: Originile sănătoase ale lui Putin: Bunicul a fost bucătarul lui Lenin și al lui Stalin

Numit în 2020 la conducerea Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării de preşedintele Volodimir Zelenski, generalul Budanov a estimat că una dintre cheile succesului forţelor ucrainene pentru a rezista armatei ruse a fost capacitatea lor de a spiona adversarul.

"Avem mulţi informatori în cadrul armatei ruse, nu doar în rândurile acesteia, ci şi în cercul ei politic şi în cadrul comandamentului său" a afirmat el în cadrul acestui interviu acordat "în ultimele zile", potrivit The Nation.

Forţe de partizani, pregătite să rămână în spatele liniilor ruseşti în cazul unei ocupaţii îndelungate

Una din priorităţile sale în ultimele luni a fost organizarea unei forţe de partizani care vor rămâne în spatele liniilor ruseşti în cazul unei ocupaţii îndelungate pentru a desfăşura operaţiuni de gherilă. El nu a oferit detalii despre această forţă, dar a subliniat că este "un număr mare de persoane" şi a menţionat prezenţa vânătorilor.

"Luptătorii noştri, soldaţii noştri şi chiar vânătorii noştri vor începe să urmărească agresorul, trupele ruseşti, cu armele în păduri", a spus el. "Primăvara va veni în curând, pădurile noastre vor înverzi din nou şi un adevărat iad se va dezlănţui înaintea agresorului", a continuat generalul.

Citește și: Putin deja a hotărât ca la 9 mai să încheie războiul din Ucraina și pregătește o paradă

El a ţinut să adauge că, deşi rezistenţa ucraineană ţine piept armatei ruse de o lună, situaţia rămâne "foarte dificilă".

"Avem importante forţe ruseşti pe teritoriul nostru şi au înconjurat oraşele Ucrainei", a spus generalul Budanov. "În ceea ce priveşte perspectivele de pace, în pofida negocierilor, acestea rămân vagi şi imprevizibile", a adăugat el.

Şeful serviciului de informaţii militare s-a arătat lipsit de consideraţie faţă de luptătorii ceceni care s-au alăturat forţelor ruse pe frontul ucrainean, menţionând că este uşor să-i urmăreşti ascultându-le conversaţiile pe telefonul mobil.

"Avem o mulţime de informatori în rândurile cecenilor", a adăugat el. "De îndată ce pregătesc o operaţiune, ştim asta datorită informatorilor noştri", a mai spus generalul Budanov, citat de AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te