Gazul din Marea Neagră îi va aduce lui Erdogan miliarde $ la buget

DE Elena Andrei | Actualizat: 20.04.2023 - 21:06
Recep Tayyip Erdogan-Foto: Profimedia Images
Recep Tayyip Erdogan-Foto: Profimedia Images

Gazul din Marea Neagră îi va aduce lui Erdogan miliarde de dolari la bugetul Turciei. Punerea în funcțiune a primei unități de procesare a gazului din Marea Neagră în Turcia marchează joi o piatră de hotar importantă în sectorul energetic al națiunii.

SHARE

Așteptările la contribuția bugetară de pe urma gazului din Marea Neagră sunt semnificative, potrivit lui Oguzhan Akyener, președintele Centrului de Cercetare Politică și Strategie Energetică din Turcia (TESPAM).

Luând un preț mediu de 10 lire pe metru cub, așa cum este cotat de Bursa de Valori Energetică Turcă (EPIAS), Akyener a calculat că gazul din prima fază ar putea contribui cu 1,8 miliarde de dolari la economie.

Gazul din Marea Neagră îi va aduce lui Erdogan miliarde de dolari la buget

De la prima descoperire a gazelor naturale în 2020, la 170 de kilometri de Zonguldak pe coasta Mării Negre, peste 8.000 de angajați pe uscat și peste 2.000 pe mare au petrecut mai mult de doi ani lucrând în trei schimburi pentru extragerea gazelor.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a participat joi la o ceremonie la unitatea de procesare a gazelor din Filyos, de punere în funcțiune a gazului local adus pe țărm la de la unitatea de producție de pe fundul mării situată la o adâncime de 2.200 de metri sub nivelul mării, potrivit Anadolu.

Procesul de producere a gazelor naturale se va desfășura în etape, prima etapă fiind pusă în funcțiune în urma ceremoniei de joi, iar cele cinci sonde rămase vor fi puse în funcțiune până la sfârșitul lunii septembrie.

Akyener a declarat pentru Anadolu că prima fază de producție de 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi ar putea satisface 5-6% din cererea anuală a Turciei, echivalent cu producția anuală de 3,6 miliarde de metri cubi.

Turcia, mai autonomă energetic din 2026

A doua fază de producție, care este anticipată să înceapă în 2026, este de așteptat să producă 40 de milioane de metri cubi - suficient pentru a satisface întreaga cerere rezidențială a țării.

Citește și: NATO nu va mai permite Rusiei nicio „ocupare temporară” de teritorii. Europa de Est, protejată

Se preconizează că a treia fază planificată pentru 2028 va produce 60 de milioane de metri cubi de producție zilnică.

Ca parte a planului energetic național, Turcia își propune să fie mai autonomă energetic, utilizând propriile resurse energetice pentru a reduce importurile costisitoare de gaze.

Citește și: VIDEO Air Defender23, cel mai mare exercițiu aerian al NATO, în coasta Rusiei

În acest scop, Akyener a spus că „vom aborda cu prudență noile contracte de gaze naturale” după expirarea contractelor existente.

Resurse descoperite din 2020

În august 2020, în puțul Tuna-1 din Marea Neagră au fost descoperiți 320 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce o face cea mai mare descoperire de gaze din istorie a țării.

Cu încă 85 de miliarde de metri cubi descoperiți în octombrie 2020, cantitatea totală de rezerve de gaz descoperite a fost de 405 de miliarde de metri cubi.

În urma descoperirii a 135 de miliarde de metri cubi în sonda Amasra-1 în iunie 2021, rezervele de gaze din Marea Neagră au totalizat 540 de miliarde de metri cubi.

Alte 58 de miliarde de metri cubi de gaz au fost găsiți în decembrie 2022 în puțul Caycuma-1 din partea de sud-vest a Mării Negre.

O reevaluare a rezervelor de gaze a constatat că rezervele totale de gaze ale țării ar ajunge la 710 miliarde de metri cubi la sfârșitul anului 2022, cu o valoare de piață în regiune de 1000 de miliarde de dolari.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te