Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a determinat NATO să-și restabilească propriile capacități militare la nivelurile din perioada Războiului Rece și să-și reconsidere abordarea de descurajare la granițele sale de est.
NATO trece rapid de la strategia de „descurajare prin represalii” la „descurajare prin refuz”.
NATO nu va mai permite Rusiei nicio „ocuparea temporară” de teritorii
Anterior, în cazul unei invazii ruse, statele membre trebuiau să reziste până când forțele aliate, în principal SUA, le-ar fi venit în ajutor cu acțiuni de represalii pentru a-i împinge pe ruși înapoi.
Citește și: VIDEO Air Defender23, cel mai mare exercițiu aerian al NATO, în coasta Rusiei
Dar după atrocitățile comise de ruși în zonele pe care le-au ocupat în Ucraina, Polonia și țările baltice nu mai vor să riște nicio perioadă de ocupație rusă.
În primele zile ale invaziei în Ucraina, trupele ruse au luat pământ mai mare decât unele națiuni baltice.
Citește și: România și Polonia, „artileria grea” a NATO pentru Europa de Est cu „Bestia”, tancul Abrams
„Descurajarea prin refuz” înseamnă amplasarea permanentă a trupelor aliate în apropierea graniței cu Federația Rusă, mai multă integrare a planurilor de război americane și aliate, mai multe cheltuieli militare și cerințe mai detaliate pentru ca aliații să aibă anumite tipuri de forțe și echipament pentru a lupta, dacă este necesar, în locuri prestabilite, potrivit pravda.com.ua citând The New York Times.
„Intenția este de a face forțele NATO nu numai mai robuste și mai capabile, ci și mai vizibile pentru Rusia, un element cheie de descurajare”, scrie NYT.
Unul dintre rezultatele practice ale conceptului de „descurajare prin refuz” este rolul sporit al comandantului aliat al NATO Europa, generalul Christopher Cavoli, care comandă și forțele americane în Europa.
Europa de Est, mai bine protejată
Pentru prima dată de la Războiul Rece, un oficial NATO de acest nivel combină planurile americane și ale aliaților pentru desfășurarea de operațiuni militare, inclusiv pe mare, în aer, în spațiu și în spațiul cibernetic, a declarat un oficial NATO de rang înalt pentru The New York.
Potrivit oficialului, țările din Europa de Est vor ști exact ce intenționează să facă NATO pentru protecția lor.
Alianța va crește, de asemenea, cerințele de planificare a apărării și poate interzice transferul anumitor unități necesare pentru a asigura securitatea aliaților.
Ca parte a consolidării capacităţilor de apărare ale Alianţei Nord-Atlantice, un nou plan de cheltuieli, cel puţin două procente din produsul intern brut pentru apărare, va fi convenit la următorul summit NATO din iulie.
În Alianță, cheltuielile în regiune de 2,5%-3% din PIB sunt considerate suficiente, a clarificat oficialul NATO.