G7, Biarritz. Macron a aranjat o întâlnire SUA-Iran la nivel înalt. Trump vrea Rusia în G8

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.08.2019 - 20:18

Vorbind într-o conferință de presă comună cu președintele american Donald Trump, la summitul G7 de la Biarritz, luni, președintele francez Emmanuel Macron a cerut o întâlnire între președinții american și iranian.

SHARE

Președintele francez a precizat că a vorbit și cu președintele iranian, Hassan Rouhani, adăugând că, dacă cei doi se vor întâlni, există speranța unui nou acord nuclear.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a fost invitat de președintele francez Emmanuel Macron, la Biarritz, o mișcare îndrăzneață, surpriză, deoarece unele dintre sancțiunile americane îl vizează direct pe Zarif.

Macron, gazda adunării G7, și alți lideri din organizație s-au opus deciziei lui Trump de anul trecut de a scoate Statele Unite dintr-un acord nuclear cu Iranul și de a impune noi sancțiuni.

Anterior, așezat alături de cancelarul german, Angela Merkel, Trump anunțase „o mare unitate” în rândul liderilor pe tema Iranului. Merkel a subliniat că toți liderii au fost de acord pentru a bloca Iranul să dețină arme nucleare „prin mijloace politice.” „Ce va ieși din asta, ce posibilități se vor deschide, nu putem spune astăzi. Dar ferma voință de a vorbi este deja un mare progres”, a declarat Merkel.

Întrebat dacă propunerea lui Macron în privința unei întâlniri la nivel înalt SUA-Iran este realistă, Trump a afirmat: „Da. Cred că Rouhani va dori să se întâlnească. Cred că Iranul vrea să rezolve această situație.”

Macron a anunțat la încheierea summit-ului rezolvarea disputei dintre SUA și Franța în privința taxei GAFA - numită astfel după giganții tehnologiei Google, Apple, Facebook și Amazon, despre care Trump spunea că viza în mod nedrept companiile americane.

„Am reușit să găsim puncte reale de convergență, fără precedent, foarte pozitive, care să ne permită să mergem înainte într-un mod foarte eficient”, a delarat Macron.

La rândul său, Trump l-a felicitat pe Macron pentru „lucrarea fantastică” la G7. „Aceasta a fost una foarte specială, foarte unitară în cele două zile și jumătate și vreau să vă mulțumesc”, a declarat Trump pentru gazda sa.

Diviziunea dintre Statele Unite și celelalte șase dintre cele mai importante economii ale lumii au fost totuși evidente în problemele care includ politicile comerciale, Rusia și schimbările climatice.

Recomandarea lui Trump ca Rusia să reintre în organizație a fost întâmpinată de lipsă de entuziasm, în timp ce președintele american a decis să sară peste o sesiune-cheie privind schimbările climatice, în cadrul căreia ceilalți lideri au promis 20 de milioane de euro pentru a combate incendiile devastatoare din Amazon.

Donald Trump a anunțat luni, după summitul G7, că ar putea să îl invite pe președintele Vladimir Putin la următorul summit din 2020, în ciuda excluderii Rusiei în 2014, relatează AFP.

„Aș putea cu certitudine să îl invit”, a declarat președintele american, după ce a pledat pentru revenirea la formatul G8 prin readmiterea Rusiei în organizație, dar la care țările europene s-au opus.

Președintele Trump a anunțat că va găzdui întâlnirea de anul viitor a G7 pe una dintre proprietățile sale - la complexul Trump National Doral Miami.

Tensiunile asupra Iranului, Rusiei, războiului comercial al Statelor Unite cu China și a economiei globale nesigure au dominat summitul de trei zile.

Macron și ceilalți lideri ai țărilor G-7, care includ, de asemenea, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia și Japonia, au evitat diferențele lor cu Trump.

Macron a declarat că summit-ul se va încheia fără o declarație comună finală, însă cu acorduri mai limitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te