Franța va livra rachete cu rază lungă de acțiune Kievului. Macron: "Să lovească în profunzime"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.07.2023 - 13:01
Emmanuel Macron - Foto: Profimedia Images

Franța va începe să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, ceea ce va permite forțelor Kievului să se apere, a declarat marți președintele Emmanuel Macron.

SHARE

Franța va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Scalp pentru a ajuta forțele Kievului să lovească ținte aflate în spatele liniilor rusești, a declarat marți președintele Emmanuel Macron.

Franța va livra rachete cu rază lungă de acțiune Kievului

Sosind la un summit NATO axat pe lupta Kievului împotriva invaziei Moscovei, Macron a declarat că Parisul va trimite racheta SCALP, furnizată deja de Londra sub numele de "Storm Shadow".

"Am decis să măresc livrările de arme și echipamente pentru a le permite ucrainenilor să aibă capacitatea de a lovi în profunzime, păstrând în același timp doctrina noastră de a permite Ucrainei să își apere teritoriul", a declarat el presei la sosirea la un summit NATO în Lituania, relatează Reuters.

Nervi la Kremlin după decizia Franței

În briefingul său de presă zilnic, Dmitri Peskov, de la Kremlin, a criticat dur summitul NATO de la Vilnius și a scos în evidență oferta Franței de rachete cu rază mai lungă de acțiune, pe care Emmanuel Macron a anunțat-o în această dimineață.

Peskov a spus că a fost o greșeală din partea Franței, iar Ucraina se va confrunta cu consecințe, deoarece Rusia va lua contramăsuri. Fluxul neoficial al pool-ului de presă al Kremlinului l-a citat pe Peskov, care a spus "Aceste decizii nu pot afecta cursul evenimentelor din cadrul operațiunii militare speciale, ele nu pot decât să înrăutățească soarta regimului ucrainean".

Peskov a continuat spunând că liderii europeni nu par să înțeleagă că mutarea infrastructurii NATO spre granițele Rusiei este o greșeală.

Cât de puternică este racheta SCALP?

SCALP este o rachetă de atac cu rază lungă de acțiune, lansată din aer, cu rază de acțiune la distanță, oferită de MBDA Systems, cu sediul în Franța, în principal pentru forțele armate britanice și franceze. Este derivată din racheta anti-piste Apache a MBDA Systems.

Racheta cu rază lungă de acțiune SCALP/Storm Shadow - Foto: Profimedia Images

Racheta este destinată să lovească active staționare de mare valoare, cum ar fi baze aeriene, instalații radar, centre de comunicații și instalații portuare. Storm Shadow poate ataca țintele cu precizie în orice condiții meteorologice, pe timp de zi și de noapte. Distanța mare și atitudinea joasă, combinate cu viteza subsonică, fac din SCALP o rachetă invizibilă.

Storm Shadow a fost lansată cu succes de pe avionul Tornado GR4 al RAF în timpul operațiunii Telic din 2003. Racheta SCALP a intrat în serviciul Forțelor Aeriene franceze în 2004. Racheta a fost operată pentru prima dată de Franța în martie 2011.

Racheta cu rază lungă de acțiune SCALP/Storm Shadow - Foto: Profimedia Images

Racheta Storm Shadow este proiectată să pătrundă adânc în țintele din roci dure. Este echipată cu tehnologia "trage și uită" și ghidare complet autonomă. Racheta are o lungime de 5,1 m, o anvergură a aripilor de 3 m și un diametru al corpului de 0,48 m. Cântărește 1.300 kg și are o rază de acțiune de peste 250 km.

Sistemul de ghidare și navigație 

Racheta SCALP (Storm Shadow în UK) este proiectată pentru a lovi țintele cu o precizie sporită, utilizând diferite sisteme de navigație instalate la bord.

Racheta este dotată cu un dispozitiv de urmărire în infraroșu cu imagistică pasivă.

Racheta SCALP este programată cu fiecare detaliu al țintei și cu traiectoria care trebuie urmată pentru a ajunge la țintă înainte de lansare. Odată lansată din aeronavă, racheta urmează o traiectorie preprogramată la joasă înălțime cu ajutorul actualizărilor continue de la sistemul de navigație de la bord. Racheta utilizează un dispozitiv de urmărire a imaginii în infraroșu pentru a compara în mod repetat zona reală a țintei cu imaginile stocate până la atingerea țintei.

Racheta cu rază lungă de acțiune SCALP/Storm Shadow - Foto: Profimedia Images

Racheta este echipată cu un focos exploziv/ penetrator cu încărcătură de explozie/ penetrator cu încărcătură reală de muniție în două etape (BROACH).

Prima etapă a focosului face loc celei de-a doua etape prin tăierea suprafeței țintei. Cea de-a doua etapă mai mare (principală) a focosului penetrează apoi în țintă și detonează.

Racheta Storm Shadow este echipată cu un sistem de propulsie turboreactor Turbomeca Microturbo TRI 60-30, care poate produce o forță de împingere de 5,4 kN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te