Franța, în pragul lui război civil, în cazul victoriei extremiștilor la parlamentare, spune Macron

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.06.2024 - 08:30
Franța, în pragul lui război civil, în cazul victoriei extremiștilor la parlamentare, spune Macron - Foto: Profimedia images
Franța, în pragul lui război civil, în cazul victoriei extremiștilor la parlamentare, spune Macron - Foto: Profimedia images

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că partidul de extremă dreaptă Adunarea Națională (RN) și coaliția de stânga Noul Front Popular – ambele fruntașe în previziunile pentru alegerile parlamentare – riscă să aducă „război civil” în Franța.

SHARE

Macron a declarat într-un podcast că manifestul partidului RN al lui Marine Le Pen, care conduce în sondaje, și soluțiile propuse de acesta pentru a combate criminalitatea și imigrația se bazează pe „stigmatizare și divizare”.

Franța, în pragul lui război civil, în cazul victoriei extremiștilor la parlamentare, spune Macron

„Cred că soluțiile oferite de extrema dreaptă sunt excluse, pentru că acestea clasifică cetățenii în funcție de religie sau origini și de aceea duc la diviziune și la război civil”, a spus el.

Macron a lansat critici similare și la adresa partidului de extremă stângă La France Insoumise (LFI), parte a coaliției Noul Front Popular.

„Și aceștia clasifică oamenii doar în funcție de viziunea lor religioasă sau de comunitatea din care provin, ceea ce este un mijloc de a justifica izolarea lor de comunitatea majoritară mai largă, și în acest caz se ajunge tot la un război civil cu cei care nu împărtășesc aceleași valori”, a adăugat Macron.

Citește și: Ce spune liderul extremei drepte din Franța despre sprijinul pentru Ucraina

Solicitat să răspundă la comentariile lui Macron, președintele RN, Jordan Bardella, a afirmat la M6 TV: „Un președinte nu ar trebui să spună asta”. Liderul France Unbowed, Jean-Luc Mélenchon, a condamnat, de asemenea, comentariile lui Macron într-un interviu pentru France 2 TV, spunând că politicile lui Macron sunt cele care provoacă tulburări civile, exemplificând cu situația din Noua Caledonie.

Comentariile lui Macron au fost difuzate la câteva ore după ce RN și-a lansat manifestul electoral, în care promite să limiteze imigrația și să restrângă anumite drepturi pentru copiii născuți în Franța din părinți străini. La lansarea manifestului de la Paris, Bardella a declarat că prioritatea pe termen lung a partidului este „repunerea Franței pe picioare” prin introducerea unei legi împotriva ideologiilor islamiste, fără a detalia acest proiect.

Citește și: Extrema dreaptă franceză „întoarce armele” împotriva lui Putin. Va înarma Ucraina pentru victorie

Potrivit unui sondaj recent, extrema dreaptă franceză este creditată cu 250 până la 300 de deputați în viitoarea Adunare Națională, ceea ce ar putea însemna o majoritate absolută stabilită la 289 de locuri. Conform sondajului, RN ar obține în primul tur al alegerilor parlamentare 33% din intențiile de vot, devansând alianța de stânga Noul Front Popular (28%) și majoritatea prezidențială a lui Macron (19%).

Un alt studiu realizat de Ifop Fiducial indică RN cu 35% din intențiile de vot, Noul Front Popular cu 29% și majoritatea prezidențială cu 21,5%. Rezultatele ar putea oferi RN între 200 și 240 de locuri în parlament, NFP între 180 și 200, majoritatea prezidențială între 180 și 110, iar Republicanii și alte formațiuni de dreapta între 40 și 60 de locuri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te