Franța îl susține la alegerile din Madagascar pe Andry Rajoelina ce a candidat fraudând Constituția

DE Adrian Costin | Actualizat: 23.06.2023 - 11:08
Președintele francez Emmanuel Macron îi urează bun venit lui Andry RAJOELINA, președintele Republicii Madagascar, Paris, 9 iunie 2023 Foto: Profimediaimages

Franța implicată în controverse diplomatice – îl susține pe Andry Rajoelina care a candidat fraudând Constituția și ocupă ilegal funcția de președinte al Madagascarului, realtează Le Monde.

SHARE

Informații apărute recent într-un articol publicat în reputata publicație franceză Le Monde, au ridicat serioase probleme diplomatice pentru Franța în Madagascar.

Conform informațiilor, președintele în funcție al Madagascarului,  Andry Rajoelina, a candidat fraudulos la alegerile prezidențiale din 2018 și ocupă ilegal funcția de președinte al statului, el neavând cetățenie malgașă, odată ce a obținut cetățenia franceză la cerere.

Franța îl susține la alegerile din Madagascar pe Andry Rajoelina ce a candidat fraudând Constituția

Constituția Madagascarului prevede la articolul 46 obligativitatea fiecărui candidat la funcția de președinte al statului să facă dovada cetățeniei malgașe, iar articolul 42 din Constituție arată foarte clar că, odată ce un cetățean malgaș optează de bună voie pentru o altă cetățenie, acesta își pierde cetățenia malgașă.

Conform documentelor publicate de Le Monde, Andry Rajoelina împreună cu soția și cei trei copii ai lor au solicitat și primit cetățenie franceză în noiembrie 2014.

Principalul oponent al lui Rajoelina și posibil candidat cu prima șansă la prezidențialele din noiembrie 2023 din Madagascar, conform sondajelor de opinie, Siteny Randrianasoloniaiko,  a afirmat pentru Newsweek:

„În momentul în care a ales să mintă în legătură cu cetățenia franceză pe care a obținut-o la cerere, președintele Rajoelina a trădat poporul malgaș iar în acest moment trebuie să fie suspendat deîndată și să nu i se permită să mai trădeze poporul a doua oară, candidând la alegerile prezidențiale. 

Curtea Constituțională trebuie să ia atitudine față de încălcarea gravă a constituției. Rajoelina a omorât democrația și a transformat Madagascar într-o dictatură, interzicând dreptul la liberă exprimare și manifestare publică a oamenilor politici și arestând jurnaliști.”

Corespondentul TV5, jurnalista Gaelle Borgia, a menționat într-un interviu recent acordat postului TV France 24 că președintele și-a pierdut legitimitatea, având în vedere prevederile constituționale care statuează la articolul 42 pierderea cetățeniei malgașe obținând cetățenia franceză la cerere și printr-o procedură simplificată.

Acest fapt arată că Franța, care a fost statul colonizator al Madagascarului, i-a făcut acestuia o favoare având încă interese în canalul Mozambic, în speță disputa teritorială asupra Insulelor Scattered, președintele având un dublu discurs și ipocrizie, pretinzând față de poporul malgaș că dorește recuperarea acestora. 

Curioasă este poziția Franței care tocmai și-a afirmat sprijinul pentru Rajoelina în cadrul unei primiri la Palatul Elysee de la începutul lunii iunie.

În prezent se discută despre înființarea unei  comisii parlamentare de anchetă al cărei scop să fie demiterea președintelui, având în vedere situația de încălcare flagrantă a Constituției în care acesta se află.

Rajoelina a adus țara într-o criză constituțională fără precedent, Madagascarul având la conducere un președinte nelegitim. Răspunsul lui recent la această criză a fost nesatisfăcător, folosind argumente de ordin emoțional, nedând explicații cu substrat legal și juridic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te