Fotografi Hamas au participat la atacul din 7 octombrie și au vândut imagini presei internaționale

DE Adina Mutăr | 09.11.2023 - 21:48
Grup de palestinieni intră în Kibuțul Kfar Aza la Oct. 7, 2023 - Foto: timesofisrael.com/(AP Foto/Hassan Eslaiah)

Fotografi Hamas au participat la atacul din 7 octombrie și au vândut imagini presei internaționale. Israelul cere clarificări din partea presei internaționale cu privire la fotografiile publicate în timpul atacului Hamas.

SHARE

Fotografi Hamas au participat la atacul din 7 octombrie și au vândut imagini presei internaționale. Israelul acuză mari agenții de presă că ar fi știut despre atacuri.

Israelul a cerut joi ca instituțiile de presă internaționale să explice circumstanțele în care fotografi care iau salariul de la acestea au fost prezenți la locul atacului surpriză din 7 octombrie al grupării teroriste Hamas asupra sudului Israelului și a avertizat că ar putea fi considerați complici la crime.

Fotografi Hamas au participat la atacul din 7 octombrie și au vândut imagini presei internaționale

Grupul de monitorizare pro-israelian Honest Reporting a publicat miercuri un raport care arată că fotografi folosiți de Associated Press, Reuters, The New York Times și CNN au furnizat imagini făcute în timp ce atacul era în desfășurare din zona de frontieră și inclusiv din interior. 

Israelul a sugerat că ar fi putut avea cunoștință anticipat despre atac. Raportul a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la relația dintre unii dintre fotografi și gruparea teroristă Hamas care conduce Gaza.

AP și Reuters au negat că au știut anterior despre atac și au reiterat că rolul lor este de a acoperi evenimentele de ultimă oră.

CNN a anunțat că a întrerupt legăturile cu unul dintre fotografii numiți în raport, deși nu are niciun motiv să se îndoiască de „acuratețea jurnalistică” a muncii sale.

Ministrul Comunicațiilor al Israelului, Șlomo Karhi, a trimis, de asemenea, o scrisoare către The New York Times, în care afirmă că fotografi și alt personal de la ziar aveau cunoștințe prealabile despre atac și a cerut ziarului să investigheze.

„Vă scriu cu profundă îngrijorare cu privire la rapoartele recente despre presupusa implicare a angajaților dumneavoastră în evenimentele tragice din sudul Israelului”, a scris Karhi.

„Ne-a atras atenția că anumite persoane din cadrul organizației dumneavoastră, inclusiv fotografi și alții, aveau cunoștințe prealabile despre aceste acțiuni îngrozitoare și este posibil să fi menținut o legătură tulburătoare cu autorii.”

„Solicit urgent o investigație amănunțită în această problemă”, a scris Karhi. „Gravitatea situației necesită un răspuns rapid și complet.”

Nu a existat niciun răspuns imediat de la ziar.

Ministrul Benny Gantz, un membru al Cabinetului de război, a declarat într-o postare pe X/Twitter că „s-a dovedit că jurnaliştii știau despre masacru și au ales să rămână inactivi în timp ce sunt de copii au fost sacrificați”, potrivit timesofisrael.com.

„Nu sunt diferiți de teroriști și ar trebui tratați ca atare.”

La 7 octombrie, Hamas a trimis peste 3.000 de teroriști peste granița cu Fâșia Gaza, care au comis un masacru în sudul Israelului. 

Bărbații înarmați au invadat comunitățile de graniță, kibuțuri, ucigând  1.400 de oameni, marea majoritate dintre ei civili, în casele lor sau la un festival de muzică în aer liber.

Cel puțin 240 de persoane au fost luate ostatici și duși în Gaza. 

Mulți dintre atacatori și-au înregistrat actele pe camerele corporale sau alte echipamente video, iar imaginile au fost publicate de Hamas.

Un fotograf, apropiat al liderului Hamas din Gaza

Însă, în raportul său, Honest Reporting se întreabă cu privire la prezența „jurnaliștilor” pentru agenții internaționale în timpul evenimentelor.

„Tocmai s-a întâmplat să apară dimineaţa devreme la graniţă, fără coordonare prealabilă cu teroriştii? Sau au făcut parte din plan?”

Site-ul a enumerat patru activiști media ale căror nume apar în imaginile Associated Press din zona de graniţă Israel-Gaza în ziua atacului: Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud şi Hatem Ali.

Eslaiah a trecut granița în Israel și a făcut fotografii cu un tanc IDF care arde. El a fotografiat, de asemenea, atacatorii care intrau în Kibbutz Kfar Aza, unde zeci de civili au fost masacrați.

Citește și: Israelul nu va recurge la „anexarea” pe model rusesc a Fâșiei Gaza. Va urma modelul „Transnistria”

Raportul spunea că în tweet-urile acum eliminate postate pe fluxul său X, Eslaiah a fost văzut fără a purta o vestă de presă.

A apărut și o fotografie online cu Eslaiah  pupat de liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar.

Nu este clar când a fost făcută fotografia, dar pare să fi fost anterior atacului din 7 octombrie.

Citește și: VIDEO ONU acuză Israelul de crime de război, în urma atacului de la centru de refugiați din Gaza

Reuters a publicat imagini de la doi fotografi, Mohammed Fayq Abu Mostafa și Yasser Qudih.

Aparent, ambii bărbați au traversat Israelul din Gaza pentru a fotografia un tanc care arde, potrivit raportului.

„Chiar dacă nu știau detaliile exacte despre ceea ce avea să se întâmple, odată ce s-a desfășurat, nu și-au dat seama că încălcau o graniță? Și dacă da, au anunțat agențiile de presă? Un fel de comunicare a fost, fără îndoială, necesară – înainte, după sau în timpul atacului – pentru a publica fotografiile.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te