FOTO Războiul provocat de Rusia lasă 53% dintre ucraineni în șomaj. Doar 22% continuă să lucreze

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.03.2022 - 18:12
Războiul provocat de Rusia lasă 53% dintre ucraineni în șomaj/FOTO: Reuters

Mai mult de 50% dintre ucrainenii care aveau un loc de muncă înainte de război nu lucrează în prezent, în timp ce 22% continuă să lucreze ca de obicei arată un sondaj de opinie realizat de Rating Group la 19 martie, potrivit Ukrinform.

SHARE

Sondajul spune că doar 2% și-au găsit un nou loc de muncă. Dintre ucrainenii care au fost angajați înainte de război, jumătate (53%) nu lucrează acum. De asemenea, 21% își îndeplinesc sarcinile profesionale de la distanță sau parțial. Și doar 22% dintre respondenți lucrează ca de obicei.

"Acesta este un indicator nu doar al problemelor economice, ci și al celor socio-psihologice. Munca nu înseamnă doar economie, ci și un mod de viață obișnuit, comunicare și interacțiune cu ceilalți, un timp structurat și ceva care stabilizează, dă încredere, reduce anxietatea și crește stima de sine. Un număr semnificativ de cetățeni au pierdut un astfel de sprijin și sunt mai predispuși să se confrunte cu un nivel mai ridicat de dezadaptare", au declarat sociologii.

Residents prepare food in a yard in the besieged southern port of Mariupol, Ukraine, March 23.  REUTERS/Alexander Ermochenko

Citește și: Războiul din Ucraina i-a năruit căsnicia și afacerile Mariei Voronțova, fiica cea mare a lui Putin 

Această problemă este mai acută în regiunile estice (74%), în rândul tinerilor sub 35 de ani (60%) și al celor care au fugit din orașul lor (66%).

În ceea ce privește situația economică generală, potrivit sondajului, 52% dintre respondenți au raportat o deteriorare semnificativă. Pentru alți 28%, aceasta "s-a înrăutățit mai degrabă", în timp ce 18% dintre respondenți nu au simțit nicio schimbare.

Citește și: Țări UE au exportat arme către Rusia, în ciuda embargoului după anexarea Crimeii, până în 2020 

People walks past a tank destroyed in fighting, in the besieged southern port of Mariupol, Ukraine, March 23.  REUTERS/Alexander Ermochenko

În același timp, 51% dintre ucraineni sunt destul de optimiști în ceea ce privește reconstrucția țării după război. Potrivit acestora, 5 ani vor fi suficienți pentru ca țara să se refacă, iar 13% - până la un an.

În același timp, ucrainenii sunt gata nu doar să aștepte, ci și să se alăture reconstrucției țării, deoarece 61% doresc să sprijine financiar sau să meargă să lucreze la construcții, 33% ar dori, dar nu au o astfel de oportunitate, și doar 5% consideră că aceasta este o chestiune care ține exclusiv de guvern.

Marea majoritate a ucrainenilor (93%) cred că Ucraina va putea respinge invazia Rusiei, în timp ce 72% dintre ei sunt absolut siguri de acest lucru.

Local residents queue for humanitarian aid delivered by Russian soldiers, in the besieged southern port of Mariupol, Ukraine, March 23.  REUTERS/Alexander Ermochenko

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te