FOTO Prințesa inimilor ar fi împlinit 62 de ani. O viață de suferință, cu doar două bucurii: copiii

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.07.2023 - 20:06
Prințesa inimilor ar fi împlinit 62 de ani - Foto: Profimedia Images
Prințesa inimilor ar fi împlinit 62 de ani - Foto: Profimedia Images
Prințesa inimilor ar fi împlinit 62 de ani - Foto: Profimedia Images
Prințesa inimilor ar fi împlinit 62 de ani - Foto: Profimedia Images
Prințesa inimilor ar fi împlinit 62 de ani - Foto: Profimedia Images

Prințesa inimilor ar fi împlinit 62 de ani. O viață de suferință, doar cu două bucurii: copiii. Diana s-a născut la 1 iulie 1961 în familia vicontelui Althorp.

SHARE

Diana Frances Spencer s-a născut la 1 iulie 1961 la Park House, Sandringham, Norfolk, al patrulea dintre cei cinci copii ai lui John Spencer, viconte Althorp (1924–1992) și Frances Spencer, vicontesa Althorp (n. Roche; 1936–2004).

Familia Spencer a fost strâns aliată cu familia regală britanică de mai multe generații, bunicile, Cynthia Spencer- Contesa Spencer și Ruth Roche- Baronesa Fermoy, servind ca doamne de companie pentru Regina Mamă Elisabeta.

Prințesa inimilor ar fi împlinit 62 de ani. O viață de suferință, doar cu două bucurii: copiii

Fratele ei, John, a murit la scurt timp după naștere, cu un an înainte ca Diana să se nască, iar părinții sperau să aibă încă un băiat, astfel că nu a fost ales niciun nume pentru viitorul prunc care s-a dovedit a fi fetiță.

După o săptămână, i-a fost ales numele Diana Frances după mama ei și după  Lady Diana Spencer, o mătușă.

În familie, i se spunea „Duch”, pentru că avea o atitudine de ducesă.

Dorința de a avea un moștenitor a fost traumatizantă pentru părinții Dianei. Lady Althorp a fost trimisă la clinicile Harley Street din Londra pentru a determina cauza „problemei”, că nu a născut băiat.

Această experiență a fost descrisă drept „umilitoare” de fratele mai mic al Dianei, Charles: „A fost o perioadă îngrozitoare pentru părinții mei și, probabil, rădăcina divorțului lor, deoarece nu cred că au trecut vreodată peste asta.”

Diana a crescut cu cei trei frați: Sarah, Jane și Charles în Park House, situat pe domeniul Sandringham.

Familia a închiriat casa de la regina Elisabeta a II-a, pe care Diana a numit-o „mătușa Lilibet” încă din copilărie.

Familia regală a fost frecvent în vacanță la Casa Sandringham din apropiere, iar Diana s-a jucat cu fiii Reginei, Andrew și Edward.

Diana avea șapte ani când părinții ei au divorțat, în 1967, și a locuit cu mama ei până în timpul sărbătorilor de Crăciun din acel an, când Lord Althorp a refuzat să-și lase fiica să se întoarcă la Londra cu Lady Althorp.

Divorțul părinților, prima mare traumă

A fost o traumă foarte mare pentru Diana. La scurt timp după aceea, tatăl a câștigat custodia cu sprijinul fostei sale soacre, Lady Fermoy.

Mama ei s-a căsătorit cu Peter Shand Kydd în 1969. În 1976, Lordul Althorp s-a căsătorit cu Raine, Contesa de Dartmouth, cu care Diana a avut o relație cât se poate de proastă.

Odată, Diana a împins-o pe scări. Mai târziu, ea și-a descris copilăria ca fiind „foarte nefericită” și „foarte instabilă, totul”.

A devenit Lady Diana după ce tatăl ei a moștenit titlul Conte Spencer în 1975, moment în care tatăl ei a mutat întreaga familie de la Park House la Althorp, sediul Spencer din Northamptonshire.

Diana nu s-a descurcat bine din punct de vedere academic, având și două evaluări de nivel „0”. 

Fratele ei Charles o descrie ca pe o fată timidă, cu talent pentru muzică, fiind o pianistă desăvârșită.

De asemenea, a excelat în înot și scufundări și a studiat baletul și dansul tip tap.

După ce a urmat un semestru la Institut Alpin Videmanette (o școală în Rougemont, Elveția, pentru fete, unde lecțiile erau de schi, gătit, confecții și franceză) a plecat după trimestrul de Paște din 1978, întorcându-se la Londra. 

Aici a urmat un curs avansat de gătit și a avut o serie de locuri de muncă prost plătite, ca instructor de dans pentru tineri, până când un accident de schi a făcut-o să lipsească trei luni de la muncă.

Apoi a fost asistentă preșcolară de grup de joacă, a făcut niște lucrări administrative pentru sora ei Sarah și mai mulți dintre prietenii acesteia, a fost gazdă la petreceri, dădacă pentru o familie de americani care locuia la Londra, și asistentă de educator la creșa Young England School din Pimlico.

În iulie 1979, mama ei i-a cumpărat un apartament la Coleherne Court din Earl's Court, cadou pentru aniversarea a 18 ani.

Diana l-a întâlnit pentru prima dată pe Prințul de Wales (actualul rege Carol al III-lea), fiul cel mare și moștenitor al Elisabetei a II-a, când avea 16 ani, în noiembrie 1977.

Prințul inimii ei s-a dovedit că iubea altă femeie

El avea atunci 29 de ani și se întâlnea cu sora ei mai mare, Sarah. În vara anului 1980, Charles s-a interesat serios de o potențială căsătorie cu ea, iar relația a progresat când a invitat-o la bordul iahtului regal Britannia pentru un weekend la Cowes.

A fost bine primită de Regina, Regina Mamă și Ducele de Edinburgh. Charles a  cerut-o în căsătorie la 6 februarie 1981 la Castelul Windsor, iar logodna a devenit oficială la 24 februarie 1981.

Diana a locuit la Palatul Buckingham până la nuntă, unde, potrivit biografului Ingrid Seward, a fost incredibil de singură.

Ea a fost prima englezoaică care s-a căsătorit în prima linie de succesiune la tron de când Anne Hyde s-a căsătorit cu viitorul James al II-lea cu peste 300 de ani mai devreme și a fost, de asemenea, prima mireasă regală care a avut un loc de muncă plătit înainte de logodnă. 

Cei doi și-a făcut prima apariție publică la bal de caritate în martie 1981 la Goldsmiths' Hall și s-a căsătorit cu Charles, devenind Prințesă de Wales la 29 iulie 1981.

Avea 20 de ani și a impresionat-o peste măsură nunta grandioasă la Catedrala Sf. Paul, care oferea mai multe locuri decât Westminster Abbey - folosită în general pentru nunți regale.

A fost, după cum o descria presa vremii, o „nuntă de poveste”, urmărită la  televiziune de 750 de milioane de oameni, în timp ce 600.000 de spectatori s-au aliniat pe străzi pentru a vedea cuplul în drum spre ceremonie.

La ceremonie, nu a spus că se va supune soțului, un jurământ tradițional, dar omis la cererea cuplului.

Nefericirea în casa regală

Diana a purtat o rochie evaluată la 9.000 de lire sterline (echivalentul a 36.700 de lire sterline în 2021) cu o trenă de 7,62 metri.

A fost momentul ei de glorie, după care s-a întors la viața ei nefericită, Charles având de multă vreme o relație cu Camilla Parker Bowles, actuala regină-consoartă.

În ianuarie 1982, când era însărcinată în 12 săptămâni, Diana a căzut pe o scară la Sandringham, suferind niște contuzii, dar copilul, William, nu a fost rănit.

Ea a mărturisit mai târziu că s-a aruncat intenționat pe scări pentru că se simțea „atât de inadecvată”.

La 21 iunie 1982, Diana a născut primul fiu al cuplului, Prințul William, suferind ulterior de depresie postpartum. 

Al doilea fiu, Harry, s-a născut la 15 septembrie 1984. Având în vedere depresiile ei, Charles a fost mai atent cu ea în timpul sarcinii cu Harry, ceea ce a făcut-o să spere că ar putea fi fericită.

Dar Charles și-a reluat relația cu iubita Camilla Parker Bowles, iar Diana nu a mai vrut să joace rolul de prințesă care înghite totul de dragul casei regale.

Divorțul a fost finalizat la 28 august 1996, iar Diana a pierdut titlul „Alteța Sa Regală” și a fost numită Diana, Prințesa de Wales, deși regina ar fi vrut să-i permită să folosească primul titlu. Charles a insistat să nu i se permită.

Cu acea ocazie, se spune că Prințul William și-a liniștit mama: „Nu-ți face griji, mami, îți voi da înapoi titlul într-o zi când voi fi rege.”

În 1997, Diana a început o relație cu Dodi Fayed, producător de filme, fiul  unui miliardar egiptean cu proprietăți în Marea Britanie.

La 31 august 1997, Diana a murit într-un accident de mașină în tunelul Pont de l'Alma din Paris, în timp ce șoferul fugea de paparazzi.

Accidentul a dus, de asemenea, la moartea lui Dodi Fayed și a șoferului, Henri Paul, care era directorul de securitate interimar al Hotelului Ritz Paris.

Trevor Rees-Jones, care a fost angajat ca bodyguard de tatăl lui Dodi, a supraviețuit accidentului, suferind răni grave la cap.

A urmat al doilea moment de „glorie” din viața nefericită a Dianei: înmormântarea televizată, la 6 septembrie, a fost urmărită de o audiență de televiziune, ce a atins un vârf de 32,10 milioane, una dintre cele mai mari cifre de vizionare din Regatul Unit. Alte milioane au urmărit evenimentul în întreaga lume.

În întreaga ei viață, după cum mărturisea, Diana nu a avut decât două mari bucurii: băieții ei, William și Harry, de care s-a ocupat personal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te