FOTO Kremlinul a încercat să ascundă locațiile „ascunzătorilor secrete” din Moscova. „Bunkerul 703”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.04.2023 - 12:10

Cu câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina, un organism al Kremlinului a cerut ca platformei YouTube să elimine un video care se intitulează "Buncărele secrete" sovietice "Fortificații urbane speciale urbane din anii 1930-1960".

SHARE

Cu câteva zile înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Roskomnadzor, un organism guvernamental, a cerut ca YouTube să scoată de pe platforma sa de streaming un videoclip cu o conferință ținută de istoricul Dmitri Iurkov în aprilie 2021.

Kremlinul a încercat să ascundă locațiile "buncărelor secrete" din Moscova. Presiuni la YouTube

Acesta discuta despre o carte pe care a scris-o și care se intitulează "Buncărele secrete" sovietice "Fortificații urbane speciale urbane din anii 1930-1960" și sublinia în special "Bunkerul 703" din Moscova, care a fost declasificat în 2018 și care funcționează acum ca muzeu, a relatat agenția de știri independentă Meduza.

Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-mediei din Rusia (Roskomnadzor) se descrie pe site-ul său ca fiind un organism executiv federal responsabil de supravegherea mass-media, inclusiv a mijloacelor de comunicare electronică și a comunicațiilor în masă, a tehnologiei informației și telecomunicațiilor; de supravegherea respectării legii care protejează confidențialitatea datelor cu caracter personal care sunt prelucrate; și de organizarea activității serviciului de radiofrecvență.

„Bunkerul 703” din Moscova - Foto: Profimedia Images

Citește și: SURSE Guvernul stopează angajările la stat și reduce 10% din cheltuieli. Nu vor fi tăieri bugetare

Prelegerea a fost publicată în aprilie 2021 pe canalul YouTube "Underground Moscow", care este administrat de personalul muzeului.

„Bunkerul 703” din Moscova - Foto: Profimedia Images

"Prelegere a istoricului Dmitri Iurkov, dedicată "buncărelor" declasificate din Moscova. Bazată pe o nouă carte despre istoria fortificațiilor speciale sovietice, pentru prima dată-despre „Metroul 2” și „buncărele lui Stalin”, fără ficțiune și mituri, pe baza materialelor de arhivă", se arată în legenda videoclipului.

În februarie 2022, cu puțin timp înainte ca președintele rus Vladimir Putin să lanseze o invazie la scară largă asupra țării vecine, Roskomnadzor a încercat să facă să fie retras videoclipul, potrivit Meduza.

Citește și: Putin pregătește atacuri asupra Occidentului. Prima țara vizată despre care a și strâns informații 

Angajații Roskomnadzor au scris serviciului de asistență juridică al YouTube și au spus că prelegerea ar fi dezvăluit "informații care constituie un secret de stat" și că "aceste informații sunt folosite în interesul apărării țării". Oficialii au citat o hotărâre din decembrie 2021 a unui tribunal din Moscova potrivit căreia aceste informații "sunt relevante și nu fac obiectul declasificării".

„Bunkerul 703” din Moscova - Foto: Profimedia Images

În martie 2022, Roskomnadzor a trimis o altă notificare către YouTube, cerând ca prelegerea să fie eliminată. Videoclipul este disponibil pe platforma de streaming video.

„Bunkerul 703” din Moscova - Foto: Profimedia Images

Nu este clar dacă prelegerea conține "materiale secrete", potrivit Meduza, dar postul de știri a citat un fost angajat al muzeului care a declarat că, după publicarea cărții lui Iurkov, a început să primească scrisori oficiale de la procuratură și avertismente de la agenția de supraveghere care verifică difuzarea de informații care conțin secrete de stat. Iurkov a declarat că informațiile sunt declasificate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te