Fostul șef al Consiliului Securității din Ucraina, noul ambasador în Moldova, Transnistria, vizată

DE Adina Mutăr | 29.03.2024 - 20:43
Fostul șef al Consiliului Securității din Ucraina, noul ambasador în Moldova - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Fostul șef al Consiliului Securității din Ucraina, noul ambasador în Moldova. Președintele Volodimir Zelenski l-a numit pe Oleksii Danilov, fostul secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, ambasador în Republica Moldova.

SHARE

Fostul șef al Consiliului Securității din Ucraina, noul ambasador în Moldova. Anunțul a fost făcut de Zelenski în seară de 29 martie.

Zelenski a declarat că fostul secretar al NSDC „își va continua cariera în diplomație”.

Fostul șef al Consiliului Securității din Ucraina, noul ambasador în Moldova

„Mai concret, am fost de acord cu candidatura lui la funcția de ambasador al țării noastre în Republica Moldova. Mi-a spus că așa și-a imaginat activitatea viitoare pentru Ucraina", a adăugat șeful statului, după cum a raportat European Pravda.

Zelenski a subliniat că Moldova este un stat extrem de important pentru Ucraina, având în vedere provocările de securitate și cooperarea bilaterală.

Rușii au atacat încă două hidrocentrale ucrainene, hidrocentralele Kaniv și Nistru, în noaptea de 28-29 martie, reprezentând o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Moldova.

Rusia a vizat în mod deliberat CHE din Kaniv și Nistru, ca să repete dezastrul de mediu din regiunea Herson.

„Dar acum nu doar Ucraina, ci și Moldova sunt amenințate. Apa nu se va opri în fața trecerii frontierei, așa cum războiul rusesc nu se va opri, dacă nu-l oprim noi, în Ucraina, împreună și la timp”, a spus Zelenski.

Transnistria, vizată

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei l-a pus în urmărire pe Vitalii Ignatiev, cetățean al Ucrainei și așa-zis „ministru de externe” al Transnistriei.

Dosarul din baza de date a Ministerului de Interne al Ucrainei indică faptul că Ignatiev este căutat de Departamentul Regiunii Vinița al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), care l-a chemat la audiere la începutul acestui an.

Citește și: Statul NATO care vrea să respingă un atac rusesc în câteva zile: „Victoria trebuie să vină rapid”

La 9 ianuarie, s-a aportat că „ministrul de externe” al Transnistriei a fost chemat la biroul SSU pentru „a primi o notificare scrisă de suspiciune pentru crime comise”.

Ignatiev a fost acuzat în temeiul a două articole din Codul penal al Ucrainei: „apeluri publice pentru modificarea granițelor teritoriului sau graniței de stat a Ucrainei” și „desfășurarea de activități de informare în cooperare cu statul agresor și administrația sa de ocupație”.

Citește și: Creşte din nou tensiunea între Republica Moldova şi Federaţia Rusă

Vitalii Ignatiev este originar și cetățean al Ucrainei care a fost membru al Comisiei mixte de control din partea Transnistriei în perioada 2012-2015, iar din 2016 conduce „Ministerul de Externe” al regiunii separatiste.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te