Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, convocat ca martor în procesul privind sondajele suprafacturate

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.10.2021 - 17:28
Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, convocat ca martor în procesul privind sondajele suprafacturate. / Foto: bbc.com

Tribunalul judiciar din Paris a ordonat audierea fostului preşedinte Nicolas Sarkozy în calitate de martor în procesul sondajelor suprafacturate comandate de Palatul Elysée în timpul mandatului de cinci ani, afacere în care acesta nu este urmărit ca pârât având imunitate.

SHARE

Citat la proces de asociaţia de luptă împotriva corupţiei Anticor, fostul preşedinte francez din perioada 2007-2012 indicase într-o scrisoare adresată tribunalului că nu intenţionează să vină la audieri.

Tribunalul totuşi a ''ordonat ca acest martor să fie adus în faţa sa prin forţa publică pentru a fi audiat pe 2 noiembrie'', relatează AFP. 

Citește și: Dosar penal, pentru persoana care a lansat FAKE NEWS-ul că spitalul modular ATI de la Neamț e gol

Supranumită "afacerea sondajelor", aceasta a început în 2010 şi a dezvăluit extrem de numeroasele studii de opinie publică plătite de Palatul Elysee cu privire la popularitatea preşedintelui, reformele sale sau probleme de actualitate, dar şi asupra rivalilor politici sau imaginii soţiei sale Carla Bruni.

Conform Constituţiei franceze, preşedintele Republicii este acoperit de imunitate pentru actele comise în timpul mandatului său, dar textul suprem ''nu reţine absolut niciun obstacol în calea audierii unui fost preşedinte în calitate de martor'', a menţionat preşedintele tribunalului judiciar din Paris.

Citește și: CJ Ilfov, condus de liberalul Thuma, contract de 125.000 de lei către firma lui Bogdan Chirieac

Printre cei arestaţi în acest dosar se numără fostul consilier al preşedintelui, Patrick Buisson, istoric şi jurnalist provenit din extrema dreaptă, judecat pentru deturnare de fonduri publice şi abuz de bunuri sociale.

De asemenea, sunt urmăriţi penal fostul co-director al Institutului francez de sondare a opiniei publice Ipsos, Pierre Giacometti, fostul ministru Claude Gueant, la acea vreme secretarul general al preşedinţiei, precum şi fosta şefă de cabinet şi un fost consilier.

Procesul urmează să dureze patru săptămâni. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.