Fostul premier ceh Andrej Babis, achitat de acuzaţiile de fraudă. Miliardarul vrea să fie președinte

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.01.2023 - 16:14
Andrej Babis / Foto: Profimedia

Miliardarul Andrej Babis, fost premier al Cehiei şi actual candidat la prezidenţiale, a fost achitat de acuzaţiile de fraudă cu patru zile înainte de alegeri.

SHARE

Cu patru zile înainte de alegerile prezidenţiale, unde este candidat, fostul premier ceh Andrej Babis, unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară şi o personalitate controversată, a fost găsit nevinovat şi achitat de acuzaţiile de fraudă cu subvenţii europene, ceea ce i-ar putea spori şansele de a se impune în scrutin, relatează News.ro, citând The Guardian.

Verdictul, pronunţat de tribunalul municipal din Praga, reprezintă o justificare majoră pentru Andrej Babis - un magnat miliardar şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Cehă - şi îi poate spori şansele de a se impune în scrutinul de la sfârşitul săptămânii, după ce candidatura sa a fost parţial umbrită de problemele sale juridice de lungă durată.

Citește și: Criză? Record absolut pentru Rolls-Royce, în 2022. A vândut 6.021 de automobile de lux

Andrej Babis, acuzat, împreună cu o fostă consilieră, Jana Nagyová, de obţinerea ilegală a 2 milioane de euro din fondurile UE

Fostul premier, în vârstă de 68 de ani, a fost acuzat, împreună cu o fostă consilieră, Jana Nagyová, de obţinerea ilegală a 2 milioane de euro din fondurile UE pentru destinate micilor întreprinderi. El ar fi accesat aceşti bani pentru dezvoltarea complexului Stork’s Nest (Cuibul Berzei), un hotel somptuos cu un centru de conferinţe, situat în Boemia rurală, la aproximativ 65 km sud de Praga. Babis ar fi ascuns însă că acest complex făcea parte din vastul său grup Agrofert, care are afaceri dezvoltate în diverse domenii, ceea ce îl făcea neeligibil pentru astfel de subvenţii.

Cu toate acestea, după un proces de 15 zile, care a început iniţial în luna septembrie a anului trecut, judecătorul Jan Šott a decis că probele nu au susţinut afirmaţia din rechizitoriu că ar fi fost comisă o infracţiune.

Citește și: Două românce, pe lista oficială a arbitrilor la Cupa Mondială de fotbal feminin 2023

Nici Babiş, nici fosta sa consilieră nu au fost prezenţi în sala de judecată pentru a-l auzi pe Šott citind verdictul, urmat de o lungă explicaţie a judecătorului.

Fostul premier a reacţionat însă pe Twitter: "Nevinovat! Sunt foarte bucuros că avem un sistem judiciar independent şi că instanţa a confirmat ceea ce am spus de la început. Că sunt nevinovat şi că nu am făcut nimic ilegal", a scris fostul premier.

Andrej Babis - care a fondat partidul Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi (Ano) în 2011, cu o platformă explicită anticorupţie - a susţinut că acuzaţiile au fost "motivate politic". Rezultat al unei anchete a poliţiei care a durat şapte ani, acuzaţiile au fost au ajuns în faţa instanţei abia după ce înfrângerea la alegerile generale din 2021 l-a făcut pe Babis să-şi piardă imunitatea parlamentară împotriva urmăririi penale.

Hotărârea instanţei din Praga nu înseamnă neapărat sfârşitul cazului. Procurorii, care ceruseră o pedeapsă de trei ani cu suspendare plus o amendă, ar putea face apel împotriva verdictului la Înalta Curte.

Cu toate acestea, efectul imediat este acela de a-i permite lui Babiš să participe la scrutinul prezidenţial care se va desfăşura vineri şi sâmbătă. Babis are şapte contracandidaţi în scrutinul destinat să-l înlocuiască pe actualul preşedinte populist, Miloš Zeman, căruia i se interzice prin Constituţie să candideze pentru un al treilea mandat.

Sondajele arată că fostul prim-ministru se află într-o cursă strânsă cu alţi doi candidaţi, Petr Pavel, un general de armată în retragere şi fost comandant militar al NATO, şi Danuše Nerudová, o economistă şi academiciană, care încearcă să devină prima femeie şef de stat în Cehia.

Primii doi candidaţi vor merge mai departe într-un al doilea tur de scrutin, la sfârşitul lunii ianuarie. Sondajele de opinie au indicat anterior că Babiš riscă să piardă atât în faţa lui Pavel, cât şi a lui Nerudová într-un al doilea tur de scrutin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te